Jogerősen elítélték egy szombathelyi újság szerkesztőjét

2017.06.02. 11:52
Cseszkó Tamás egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott három különböző ügy miatt.

Cseszkó Tamást, a Szombathelyi7Nap felelős szerkesztőjét a Szombathelyi Járásbíróság a 2017. április 20-án kihirdetett ítéletével bűnösnek mondta többrendbeli ki költségvetési csalás, a számvitel rendjének megsértése és hamis magánokirat-felhasználás miatt, adta hírül a Nyugat.hu.

A bíróság halmazati büntetésül egy év – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és két év gazdasági társaság vezető tisztségviselői tevékenységtől eltiltásra ítélte, egyben elrendelte a pártfogó felügyeletét, valamint kötelezte a felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A lap a bűntettekről és vétségekről azt írja: Cseszkó az ügyvezetése alatt álló két kft.-ről 2013-ban és 2014-ben nem nyújtott be ÁFA-bevallásokat, amivel összesen 4.722.040 forint vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek. Ugyanebben a két évben nem tett eleget könyvvezetési kötelezettségének, nem gondoskodott a könyvelésről, és nem tett eleget bizonylat-megőrzési kötelezettségének sem. Ebben az időben Cseszkó egyébként a Savaria Szimfonikus Zenekar sajtósaként is dolgozott.

A főszerkesztő ellen még februárban emeltek vádat, üzletszerűen, nagy értékben elkövetett költségvetési csalásért. Nem sokkal később tárgyalás nélkül egy év börtönbüntetésre ítélték, igaz, ekkor még nem jogerősen, Cseszkó ekkor fellebbezett, márciusban viszont már tárgyaláson ítélte el a bíróság. Ekkor Cseszkó ügyvédje egy sárga csekk igazolószelvényét adta át a bíróságnak, amelyből kiderült, hogy az újságíró egy összegben befizette a 4 millió 700 ezer forintot. Ez az ítélet emelkedett jogerőre május 31-én – írja a Nyugat.hu, hozzátéve, információik szerint jelenleg két további ügyben folyik eljárás Cseszkó Tamás ellen, az egyik ügyben már vádat is emeltek ellene.