A 444-es Ács Dániel nyerte a Gőbölyös Soma-díjat

2018.01.11. 20:01 Módosítva: 2018.01.11. 20:07

Ács Dániel, a 444.hu újságírója és videósa nyerte a 2017. év legjobb oknyomozó újságírójának járó Gőbölyös Soma-díjat. Ács a csütörtöki díjátadón vette át az oklevelet és az egymillió forintos pénzjutalmat, amit a Transparency International Magyarország adományozott a győztesnek.

A TI által felkért szakmai zsűri a beérkezett tizenkilenc pályamunka közül Ács Dánielnek (egykori indexes kollégánknak) a ferencvárosi önkormányzatban zajló rendszerszintű korrupciót leleplező cikksorozatát ítélte a legjobbnak. A 444.hu hét írásból álló cikk- és videósorozata többek között azt mutatja be, hogy miként húztak hasznot a IX. kerületi képviselők, az önkormányzat cégvezetői, valamint a rokonaik a helyi ingatlanpanamázásokból.

A sorozat legfontosabb darabjai itt olvashatók összegyűjtve a 444-en>>>

A 16. alkalommal átadott díjat azután alapították, hogy Gőbölyös József (barátainak: Soma) oknyomozó újságíró 2000. augusztus 27-én meghalt. „Fő tevékenységünk, hogy minden év január 11-én – Soma születésnapján – átadunk egy díjat annak az újságírónak, aki véleményünk szerint az előző esztendő legjobb magyar nyelvű tényfeltáró írását alkotta meg” – írta magáról a díjat korábban kezelő alapítvány. Bár korábban 37 év volt a díj korhatára (ennyi idősen halt meg Gőbölyös Soma), ezt 2015-től eltörölték, hogy az idősebb újságírók kiemelkedő teljesítményét is elismerhessék.

A díjat 2016-tól a Transparency International Magyarország menedzseli és adja át, odaítéléséről négyfős szakmai zsűri döntött.