Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A 444-es Ács Dániel nyerte a Gőbölyös Soma-díjat

2018.01.11. 20:01 Módosítva: 2018-01-11 20:07:12

Ács Dániel, a 444.hu újságírója és videósa nyerte a 2017. év legjobb oknyomozó újságírójának járó Gőbölyös Soma-díjat. Ács a csütörtöki díjátadón vette át az oklevelet és az egymillió forintos pénzjutalmat, amit a Transparency International Magyarország adományozott a győztesnek.

A TI által felkért szakmai zsűri a beérkezett tizenkilenc pályamunka közül Ács Dánielnek (egykori indexes kollégánknak) a ferencvárosi önkormányzatban zajló rendszerszintű korrupciót leleplező cikksorozatát ítélte a legjobbnak. A 444.hu hét írásból álló cikk- és videósorozata többek között azt mutatja be, hogy miként húztak hasznot a IX. kerületi képviselők, az önkormányzat cégvezetői, valamint a rokonaik a helyi ingatlanpanamázásokból.

A sorozat legfontosabb darabjai itt olvashatók összegyűjtve a 444-en>>>

A 16. alkalommal átadott díjat azután alapították, hogy Gőbölyös József (barátainak: Soma) oknyomozó újságíró 2000. augusztus 27-én meghalt. „Fő tevékenységünk, hogy minden év január 11-én – Soma születésnapján – átadunk egy díjat annak az újságírónak, aki véleményünk szerint az előző esztendő legjobb magyar nyelvű tényfeltáró írását alkotta meg” – írta magáról a díjat korábban kezelő alapítvány. Bár korábban 37 év volt a díj korhatára (ennyi idősen halt meg Gőbölyös Soma), ezt 2015-től eltörölték, hogy az idősebb újságírók kiemelkedő teljesítményét is elismerhessék.

A díjat 2016-tól a Transparency International Magyarország menedzseli és adja át, odaítéléséről négyfős szakmai zsűri döntött.