Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bíróság: lehet bevándorláspártizni és Soros-barátozni az LMP-t

D  YT20171214036
2018.01.12. 14:29

Első fokon elutasította a Fővárosi Törvényszék az LMP keresetét a Magyar Hírlappal szemben. Az ellenzéki párt azért perelte be a lapot, mert egy tavaly novemberi cikkükben idézték a Fidesz aznapi közleményét - írja a Magyar Hírlap.

A közleményben a Fidesz arra reagált, hogy Szél Bernadett tárgyalásokat folytatott (a Magyar Hírlap és a Fidesz-szerint "Soros-közeli") Philippe Lamberts és Věra Jourová EU képviselőkkel. Azt írták: "Egyre világosabb, hogy az LMP is kész a Soros-terv végrehajtására, azt is nyíltan elmondták, hogy nem tudják máshogy elképzelni a migrációs válság megoldását, csak a kötelező kvóta bevezetésével."

Ezért nyújtott be keresetet az LMP, mondván, a Fidesz közleménye valótlan tényállítást tartalmazott, mert az LMP "ilyen álláspontot soha nem alakított ki vagy képviselt", ezáltal a Magyar Hírlap "valótlanul híresztelt".

A per során a Magyar Hírlap jogi képviselője benyújtotta a bíróságnak Meszerics Tamás LMP-s EU képviselő, valamint Ungár Péter LMP-s elnökségi tag korábbi kvóta-párti nyilatkozatait.

A bíróság szóbeli indokolása szerint a közlemény a kormánypárt LMP politikájával kapcsolatos álláspontját rögzítette, ami értékítéletet tartalmazott, és ezzel szemben helyreigazításnak nincs helye. 

Kicsit színesíti a történetet, hogy az elvileg alkotmányosan pártatlan és kiegyensúlyozott közmédia, a Híradó.hu mindezt olyan címmel hozta le, mintha kormánypárti propagandalap lenne. Szerintük ugyanis a bíróság állásfoglalása arról, lehet-e értékítélettel szemben helyreigazítást kérni, azt jelenti, hogy "Hivatalos: Az LMP bevándorláspárti". A szintén a közmédiához tartozó MTI-nek már sikerült ferdítés nélkül közölni a hírt: "Az LMP bevándorláspártinak minősítése jogszerű értékítélet".