Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Bíróság: lehet bevándorláspártizni és Soros-barátozni az LMP-t

D  YT20171214036
2018.01.12. 14:29

Első fokon elutasította a Fővárosi Törvényszék az LMP keresetét a Magyar Hírlappal szemben. Az ellenzéki párt azért perelte be a lapot, mert egy tavaly novemberi cikkükben idézték a Fidesz aznapi közleményét - írja a Magyar Hírlap.

A közleményben a Fidesz arra reagált, hogy Szél Bernadett tárgyalásokat folytatott (a Magyar Hírlap és a Fidesz-szerint "Soros-közeli") Philippe Lamberts és Věra Jourová EU képviselőkkel. Azt írták: "Egyre világosabb, hogy az LMP is kész a Soros-terv végrehajtására, azt is nyíltan elmondták, hogy nem tudják máshogy elképzelni a migrációs válság megoldását, csak a kötelező kvóta bevezetésével."

Ezért nyújtott be keresetet az LMP, mondván, a Fidesz közleménye valótlan tényállítást tartalmazott, mert az LMP "ilyen álláspontot soha nem alakított ki vagy képviselt", ezáltal a Magyar Hírlap "valótlanul híresztelt".

A per során a Magyar Hírlap jogi képviselője benyújtotta a bíróságnak Meszerics Tamás LMP-s EU képviselő, valamint Ungár Péter LMP-s elnökségi tag korábbi kvóta-párti nyilatkozatait.

A bíróság szóbeli indokolása szerint a közlemény a kormánypárt LMP politikájával kapcsolatos álláspontját rögzítette, ami értékítéletet tartalmazott, és ezzel szemben helyreigazításnak nincs helye. 

Kicsit színesíti a történetet, hogy az elvileg alkotmányosan pártatlan és kiegyensúlyozott közmédia, a Híradó.hu mindezt olyan címmel hozta le, mintha kormánypárti propagandalap lenne. Szerintük ugyanis a bíróság állásfoglalása arról, lehet-e értékítélettel szemben helyreigazítást kérni, azt jelenti, hogy "Hivatalos: Az LMP bevándorláspárti". A szintén a közmédiához tartozó MTI-nek már sikerült ferdítés nélkül közölni a hírt: "Az LMP bevándorláspártinak minősítése jogszerű értékítélet".