Árpád
-2 °C
4 °C

Két év felfüggesztett börtönt kapott a Zoom.hu tulajdonosa csalás miatt

2018.01.15. 20:33

A kormányközeli Pesti Srácok írt cikket Tarjányi Péterről, biztonságpolitikai szakértőről, a Zoom.hu alapítójáról, tulajdonosáról. Azt írják, első fokon két év, öt évre felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi Törvényszék múlt héten egy 2010-es, 400 milliós csalási ügy miatt. A 444.hu elérte telefonon Tarjányit, aki a lapnak megerősítette a PS értesüléseit. Tarjányi egyébként legutóbb azt a produkciót mutatta be társaival, hogy egy "progresszív" mozgalmat hoztak létre, hogy egy nagy összefogás élére közös miniszterelnök-jelöltet találjanak, de végül miután elérték, hogy Botka visszalépjen, fel is oszlatták magukat.

A csalási ügy még 2010-ben kezdődött. Egy beruházó cég a szentesi Petőfi szálloda felújítására 2,7 mlliárdos vállalkozási szerződést kötött a Demján-cégcsoporthoz tartozó Arcadom Zrt-vel. A két cég közötti közvetítést egy harmadik cég intézte, ennek a cégnek a megbízásából járt el Tarjányi. A közvetítő cég kapta a vállalkozói díj 10 százalékát. Az induló 2,7 milliárdos összeget időközben 3,5 milliárdra módosították, Tarjányiék azt mondták, azért van szükség erre, mert "a finanszírozó hitelintézet felemelte az önrészt, amihez a beruházónak további több százmillió forintra van szüksége, ezt az összeget pedig részben a közvetítőnek járó megbízási díjból fedeznék" - írják.

Az ügyészségi közlemény szerint azonban a vád bizonyítottnak találta, hogy Tarjányiék folyamatosan megtévesztették a kivitelező céget, a valóságban "a hitelintézetekkel folytatott tárgyalások kezdeti szakaszban megrekedtek, önrész megemeléséről nem volt szó, a beruházó nem rendelkezett az előleg összegével sem".

„A vádlottak – egymás tevékenységéről tudva – mind a megbízási szerződések megkötését, illetve az azok későbbi kiegészítéseit megelőző tárgyalások során és azt követően folyamatosan megtévesztették a kivitelező cég képviselőit a projekt megvalósíthatóságát érintő alapvető elemek – így a szükséges tervek, engedélyek rendelkezésre állása, munkaterület előkészítettsége, a finanszírozás biztosíthatósága, valamint a befektetett tőke megtérülését biztosító hasznosítási módok vonatkozásában – állította a vádhatóság, hozzátéve, hogy a megbízási díjat faktorálási keretszerződés és engedményezési szerződések útján a sértett kivitelező cég kifizette" - írja a PS.

A beruházó cég emberét első rendű vádlottként különösen jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérletében, míg Tarjányit és a harmadrendű vádlottat különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a törvényszék. Tarjányi két év börtönbüntetést kapott 5 évre felfüggesztve. Tarjányit és két társát pedig arra kötelezte, hogy a sértett javára mintegy 440 millió forintot fizessen meg. Ez az ítélet nem jogerős, mindkét oldal fellebbezést nyújtott be. 

"Külön érdekesség azonban, hogy a polgári pert Tarjányi megnyerte, ami szerint Demjánéknak kell fizetniük a szakértőnek" - teszi hozzá a PS.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?