Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Holland lap is ír az új magyar szamizdatról

2018.01.16. 05:06

Hosszú riportot közölt a magyarországi médiahelyzetről és a Nyomtass te is! kezdeményezésről a holland Trouw (Hűség) című lap internetes kiadása. A Nyomtass te is! az állami propaganda ellensúlyozására jött létre Magyarországon, és hasonló módon terjesztik, mint a kommunista időkben a szamizdatot. Azoknak, akik csak az állam által elfoglalt hírforrásokból tájékozódnak, minden héten készítenek egy kis újságot közérthető nyelven, a független hírportálok lerövidített cikkeiből. Az így elkészült újságot az internetről bárki kinyomtathatja, és saját környezetében terjesztheti.

A holland újság cikke részletesen ismerteti, hogyan került kormányzati ellenőrzés alá gyakorlatilag a teljes hazai média, miként vásárolta fel néhány közismert oligarcha a kereskedelmi médiát, és állította azt kizárólag az állami propaganda szolgálatába a lap értelmezése szerint.

A cikkben az is olvasható, hogy ma már a megyei lapok mindegyike is kormányzati szócsőként működik, bennük valódi híreket csak elvétve találnak a kistelepüléseken élő olvasók. A lap idézi az Átlátszót, amely szerint a kormányzati média naponta a lakosság 59 százalékát éri el, míg a kritikus és független sajtó csak az emberek 21 százalékát.   

A holland riporter ezért is kísérte el a Nyomtass te is! aktivistáit a Pest megyei Erdőkertesre, hogy személyesen is megtapasztalja, miként próbálják ellensúlyozni egy házilag kivitelezett, 4 oldalas hetilappal a nyomasztó állami propagandát a szervezet aktivistái.

A holland lap talán azért is számolt be a magyar kezdeményezésről, mert maga is hasonló körülmények között jött létre. A Trouw-t a holland ellenállás protestáns szárnya alapította, és a német megszállás alatt végig illegálisan jelent meg.