Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Prostituáltakhoz hasonlította az újságírókat Temesvár polgármestere

2018.03.06. 16:57

Két hétig tartó bojkottot hirdettek a román újságírók Nicolae Robu, temesvári polgármester ellen. Ahogy az az MTI tudósításából kiderül, Robu viszonya korábban sem volt felhőtlen a média képviselőivel, most viszont olyanokat mondott, hogy az újságírók új eszközökhöz voltak kénytelenek folyamodni. A bojkott során az újságírók tüntetőleg vonulnak ki a polgármester sajtóértekezleteiről. 

Temesvár polgármesterének nem esett jól, hogy az újságok arról cikkeztek, hogy a város 1200 utcáján csak 14 munkagép takarította a havat, ami így nem volt túlságosan hatékony. Robut az zavarta, hogy őt bírálták, miközben szerinte a szerződéseket még az elődje kötötte, így ő felelős a kialakult helyzetért is.

A másik kényes témát a városi távhőszolgáltató jelentette, aminek az adósságai miatt napokig akadozott a fűtés a város bizonyos részein. Erről egy újságíró sajtótájékoztatón kérdezett volna, amit szintén nem viselt túl jól a város vezetője.

"Többféle prostitúció létezik, nemcsak az, amit a terelőutakon látni" - ez volt Robu egyik olyan megjegyzése, ami miatt, most meghirdették ellene a bojkottot. Ezt követően a temesvári újságírók nyílt levélben fordultak a politikus pártjához, amiben részletesen kifejtik, hogy a polgármester rendszeresen megbélyegzi az újságírókat, idiótának és szemtelennek nevezi őket. Ráadásul mivel ő egyetemi tanár volt és doktori címmel is rendelkezik, ezért bírálói a cipőfűzőjéig sem érnek fel.

A temesvári helyi médiumok hétfőn nyílt levélben panaszolták be Robut a Nemzeti Liberális Párt (PNL) etikai bizottságánál, amiért a polgármester évek óta sértegeti őket. A dokumentum szerint az elöljárónak szokásává vált, hogy megbélyegezze az újságírókat, szemteleneknek, röhejeseknek, idiótáknak nevezve őket, megvetését pedig - egyetemi tanári karrierjére és doktori címére utalva - azzal is értésükre adta, amikor azt mondta: jellemtelen bírálói a cipőfűzőjéig sem érnek fel.

Ezzel összhangban volt az is, ahogy a politikus Facebook-oldalán kommentálta a kialakult helyzetet. Azt írta, hogy az újságírói hivatás nagyon fontos, de ettől még nem lesz mindenki újságíró, aki a nyilvánosság előtt megszólal vagy publikál.