Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Még a fideszes elemzők szerint is alig van kritikus hang a Tényekben

2018.03.21. 20:27

A kormánypárti médiaelemzők szerint egyre korrektebb a magyar kormánypárti média

- és ez nem egy vicc, hanem egy halál komoly kutatás a Fidesz-közeli Médianézőtől. De lássuk miről is van szó.

Szabad sajtó: kormánykritikusabb híradók címmel tartott workshopot a Médianéző, az ex-államtitkár Győri Tibor tulajdonában álló, Fidesz-közeli Nézőpont-csoport egyik cége. Még 2016-ban nyertek gigaközbeszerzést a kormányzati médiamonitor szolgáltatásra: a 2018 végéig tartó, 4,4 milliárdos megrendelés a minisztériumok és több állami szervezet sajtófigyelésére vonatkozott, tehát az adófizetőknek négy és fél milliárd forintjába került a kormánybarát médiaelemző cég munkája. A Médianéző ezúttal a legnézettebb tévécsatornák híradóit elemezte, hogy milyen belpolitikai arányok és tendenciák voltak tapasztalhatóak 2017-ben.

Arra jutottak, hogy sokkal szabadabb a magyar sajtó, mint ahogy azt külföldön gondolják.

A számokat Boros Bánk Levente, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének korábbi alelnöke mutatta be. A felmérésben hat TV-csatorna (RTL Klub, TV2, M1, ATV, HírTV, Echo TV) esti híradóját vizsgálták 2017 január 1-december 31 között. Ez 2190 adást és 51 057 hírt jelent.

01

A Médianéző adatai szerint 2017-ben a pártpolitika volt a politikai hírek legnépszerűbb témája a maga 35 százalékos arányával, ami 10 százalékos növekedés 2016-hoz képest, ez nyilván a közelgő választásokkal magyarázható. Azonban hiába többek között az ukrán nyelvtörvény, a határon túli magyarok mindössze a hírek 1,6 százalékában szerepeltek, ami megegyezik a 2016-os aránnyal. 

Három fő szempont

Boros Bánk Levente szerint a Médianéző három fő szempont alapján vizsgálták a híradókat. 

 1. Kik a legtöbbet megszólaló politikusok?
 2. Milyen arányban jelenik meg a kormány, a kormánypártok és az ellenzéki pártok a hírekben?
 3. Milyen képet közvetítenek a híradók a kormányról?

A legtöbbet megszólaló politikusok

A híradókban leggyakrabban megszólaló politikus továbbra is Orbán Viktor volt, aki kereken 1089-szor szólalt meg a hírekben. A második Szijjártó Péter volt 884 megszólalással, majd Lázár János 815-tel. A három fideszes politikus után jön egy nagy szakadék:

 • Kósa Lajos (482)
 • Szél Bernadett (429)
 • Vona Gábor (398)
 • Botka László (370)
 • Hollik István (348)
 • Gyurcsány Ferenc (347)
 • Balog Zoltán (342)
02

A Médianéző szerint ez egészséges arány, hiszen 6-4 a kormánypártok:ellenzékiek meccse a top10-ben, de

a megszólalások számát figyelembe véve 72-28 százalék az arány, ami már nem is kétharmad, hanem majdnem háromnegyedes Fidesz-túlsúly. 

Milyen arányban jelenik meg a kormány, a kormánypártok és az ellenzéki pártok?

Boros Bánk Levente egy ún. francia-modellre hivatkozott, eszerint 1/3-ad arányban kell szerepelnie a kormánynak, a kormánypártoknak és az ellenzéki pártoknak a híradókban, ezért szerintük az ellenzéki párok felülreprezentáltak a híradókban.

03

Az elemzés szerint a kormánypártok megjelenése a hat vizsgált csatorna közül egyiknél sem érte el a 33 százalékot: ez azért lehet, mert a Fidesz-KDNP és a kormány megjelenéseit külön számolták, ami bizonyos szempontból totális nonszensz, és erősen torzítja az elemzés hitelességét. Az ellenzéki pártok viszont mindenhol 30% felett voltak, sőt, az ATV-ben 50% feletti az ellenzéki megszólalók aránya, az Echo TV-ben pont 50%. A mérés annyiban is felületesnek mondható, hogy az ellenzéket általában nem megkérdezik, hanem reagáltatják őket valami vádra, amiben az ellenzék negatívan jön ki. 

Milyen képet közvetítenek a híradók a kormányról?

A Médianéző szerint 24 százalékról 34 százalékra nőtt a kormánykritikus hírek száma 2016-ról 2017-re. Ugyanakkor a pozitív hírek aránya is nőtt 8-ról 14 százalékra, a hírek maradéka a kormány szempontjából vagy semleges, vagy nem értelmezhető.

04

Külön érdekes, hogy melyik csatorna mennyire kormánykritikus. A HírTV és az RTL listavezető, a politikai híreik 61 és 60 százaléka kritikus (25 és 15 százalékos aránynövekedés 2016-hoz képest), mindössze százból 4-5 hír mondható kormánybarátnak. Az ATV híreinek 50 százaléka negatív a kormány szempontjából és négy százaléka pozitív.

A kormánypárti médiumok ezzel szemben csak elvétve hoznak le kormánykritikus híreket. Az M1 híreinek 11 százaléka, az EchoTV híreinek az öt százaléka,

a TV2 politikai híreinek pedig mindössze két százaléka kormánykritikus.

Értelemszerűen pozitív hírből több van, bár nem olyan drasztikus mértékben: az M1 híreinek 27, az EchoTV politikai híreinek 22, míg a TV2 híreinek 23 százaléka kormánybarát.

A Híradó.hu tudósítása szerint Gajdics Ottó, az Echo TV állandó szakértője és a Magyar Idők főszerkesztője is mondott csupa remekül idézhető megállapítást:

 • viszonylag kiegyensúlyozott helyzet a hazai médiaviszonyokban,
 • a balliberális oldalnak azonban irgalmatlanul fáj, hogy már nem minden az övék,
 • 2002 és 2010 között az "ellenzékből felépítettük azt a médiabirodalmat, amelyet a Simicska lenyúlt"

Utóbbit állítást egyébként egy ideje hallani a kormányoldalról, legutóbb például a témára különösen érzékeny Kocsis Máté emlegette fel a Hír TV stábjának, hogy Simicska ellopta a jobboldal médiáját, amit együtt építettek fel.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?