Még a fideszes elemzők szerint is alig van kritikus hang a Tényekben

2018.03.21. 20:27

A kormánypárti médiaelemzők szerint egyre korrektebb a magyar kormánypárti média

- és ez nem egy vicc, hanem egy halál komoly kutatás a Fidesz-közeli Médianézőtől. De lássuk miről is van szó.

Szabad sajtó: kormánykritikusabb híradók címmel tartott workshopot a Médianéző, az ex-államtitkár Győri Tibor tulajdonában álló, Fidesz-közeli Nézőpont-csoport egyik cége. Még 2016-ban nyertek gigaközbeszerzést a kormányzati médiamonitor szolgáltatásra: a 2018 végéig tartó, 4,4 milliárdos megrendelés a minisztériumok és több állami szervezet sajtófigyelésére vonatkozott, tehát az adófizetőknek négy és fél milliárd forintjába került a kormánybarát médiaelemző cég munkája. A Médianéző ezúttal a legnézettebb tévécsatornák híradóit elemezte, hogy milyen belpolitikai arányok és tendenciák voltak tapasztalhatóak 2017-ben.

Arra jutottak, hogy sokkal szabadabb a magyar sajtó, mint ahogy azt külföldön gondolják.

A számokat Boros Bánk Levente, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének korábbi alelnöke mutatta be. A felmérésben hat TV-csatorna (RTL Klub, TV2, M1, ATV, HírTV, Echo TV) esti híradóját vizsgálták 2017 január 1-december 31 között. Ez 2190 adást és 51 057 hírt jelent.

01

A Médianéző adatai szerint 2017-ben a pártpolitika volt a politikai hírek legnépszerűbb témája a maga 35 százalékos arányával, ami 10 százalékos növekedés 2016-hoz képest, ez nyilván a közelgő választásokkal magyarázható. Azonban hiába többek között az ukrán nyelvtörvény, a határon túli magyarok mindössze a hírek 1,6 százalékában szerepeltek, ami megegyezik a 2016-os aránnyal. 

Három fő szempont

Boros Bánk Levente szerint a Médianéző három fő szempont alapján vizsgálták a híradókat. 

 1. Kik a legtöbbet megszólaló politikusok?
 2. Milyen arányban jelenik meg a kormány, a kormánypártok és az ellenzéki pártok a hírekben?
 3. Milyen képet közvetítenek a híradók a kormányról?

A legtöbbet megszólaló politikusok

A híradókban leggyakrabban megszólaló politikus továbbra is Orbán Viktor volt, aki kereken 1089-szor szólalt meg a hírekben. A második Szijjártó Péter volt 884 megszólalással, majd Lázár János 815-tel. A három fideszes politikus után jön egy nagy szakadék:

 • Kósa Lajos (482)
 • Szél Bernadett (429)
 • Vona Gábor (398)
 • Botka László (370)
 • Hollik István (348)
 • Gyurcsány Ferenc (347)
 • Balog Zoltán (342)
02

A Médianéző szerint ez egészséges arány, hiszen 6-4 a kormánypártok:ellenzékiek meccse a top10-ben, de

a megszólalások számát figyelembe véve 72-28 százalék az arány, ami már nem is kétharmad, hanem majdnem háromnegyedes Fidesz-túlsúly. 

Milyen arányban jelenik meg a kormány, a kormánypártok és az ellenzéki pártok?

Boros Bánk Levente egy ún. francia-modellre hivatkozott, eszerint 1/3-ad arányban kell szerepelnie a kormánynak, a kormánypártoknak és az ellenzéki pártoknak a híradókban, ezért szerintük az ellenzéki párok felülreprezentáltak a híradókban.

03

Az elemzés szerint a kormánypártok megjelenése a hat vizsgált csatorna közül egyiknél sem érte el a 33 százalékot: ez azért lehet, mert a Fidesz-KDNP és a kormány megjelenéseit külön számolták, ami bizonyos szempontból totális nonszensz, és erősen torzítja az elemzés hitelességét. Az ellenzéki pártok viszont mindenhol 30% felett voltak, sőt, az ATV-ben 50% feletti az ellenzéki megszólalók aránya, az Echo TV-ben pont 50%. A mérés annyiban is felületesnek mondható, hogy az ellenzéket általában nem megkérdezik, hanem reagáltatják őket valami vádra, amiben az ellenzék negatívan jön ki. 

Milyen képet közvetítenek a híradók a kormányról?

A Médianéző szerint 24 százalékról 34 százalékra nőtt a kormánykritikus hírek száma 2016-ról 2017-re. Ugyanakkor a pozitív hírek aránya is nőtt 8-ról 14 százalékra, a hírek maradéka a kormány szempontjából vagy semleges, vagy nem értelmezhető.

04

Külön érdekes, hogy melyik csatorna mennyire kormánykritikus. A HírTV és az RTL listavezető, a politikai híreik 61 és 60 százaléka kritikus (25 és 15 százalékos aránynövekedés 2016-hoz képest), mindössze százból 4-5 hír mondható kormánybarátnak. Az ATV híreinek 50 százaléka negatív a kormány szempontjából és négy százaléka pozitív.

A kormánypárti médiumok ezzel szemben csak elvétve hoznak le kormánykritikus híreket. Az M1 híreinek 11 százaléka, az EchoTV híreinek az öt százaléka,

a TV2 politikai híreinek pedig mindössze két százaléka kormánykritikus.

Értelemszerűen pozitív hírből több van, bár nem olyan drasztikus mértékben: az M1 híreinek 27, az EchoTV politikai híreinek 22, míg a TV2 híreinek 23 százaléka kormánybarát.

A Híradó.hu tudósítása szerint Gajdics Ottó, az Echo TV állandó szakértője és a Magyar Idők főszerkesztője is mondott csupa remekül idézhető megállapítást:

 • viszonylag kiegyensúlyozott helyzet a hazai médiaviszonyokban,
 • a balliberális oldalnak azonban irgalmatlanul fáj, hogy már nem minden az övék,
 • 2002 és 2010 között az "ellenzékből felépítettük azt a médiabirodalmat, amelyet a Simicska lenyúlt"

Utóbbit állítást egyébként egy ideje hallani a kormányoldalról, legutóbb például a témára különösen érzékeny Kocsis Máté emlegette fel a Hír TV stábjának, hogy Simicska ellopta a jobboldal médiáját, amit együtt építettek fel.

Ne maradjon le semmiről! • Tippek
 • Lakáshitel