Olivér
5 °C
8 °C

Áll a bál Mészáros Lőrinc tévéjénél

2018.04.17. 13:51
Több vezető távozott a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Echo televíziótól, köztük a milliárdos felcsúti polgármester bizalmasa, Csík Zoltán. Úgy tudjuk, hogy a távozások hátterében egy belső leltár, pontosabban annak eredménye áll, bár Csík ezt az Indexnek tagadja.

Egy külsős céggel világíttatta át Mészáros Lőrinc a tulajdonában álló Echo tévét, készült egy leltár is. Az Index információja szerint ez vezetett aztán oda, hogy távozott Csík Zoltán igazgatósági tag. Csík távozását elsőként a 24.hu írta meg. A lap szerint múlt hét pénteken rendkívüli tanácskozást tartott az Echo tévét működtető részvénytársaság, ekkor jelentették be Csík távozását.

Úgy tudjuk, nemcsak Csík hagyja el a csatornát, de Czégel Pál pénzügyi vezető, valamint a  műszaki igazgató, Varga Lajos is.

Nem véletlenül éppen ők. Információnk szerint Mészáros Lőrinc egy külső céggel világíttatta át az Echo tévét, amelynek keretében leltároztak is. Az átvilágítás eredményével a tulajdonos nem volt maradéktalanul elégedett, egy vezetőséghez közel álló forrásunk megfogalmazása szerint ugyanis „pénzügyi visszásságokat állapítottak meg a többmilliárdos beruházás és műszakieszköz-beszerzés terén”. Ezeket a beszerzéseket Csík irányította, úgy tudjuk, ezért is kellett mennie, és ez az oka Czégel és Varga távozásának is. Az Echo tévé munkatársai erről nem tudtak, Csík távozásáról ők is csak a sajtóból értesültek. 

A korábban Széles Gábor vállalkozóhoz tartozó Echo tévét Mészáros 2016 decemberében vette meg. Már akkor szó volt róla, hogy az új tulajdonos érkezésével technikai fejlesztésekre kerülhet sor, új kamerákat vesznek, áttérnek a 16:9-es képarányra, és a stúdió vezérlőjét is kicserélik, a beígért létszámbővítéssel és fizetésemeléssel együtt ez másfél milliárd forintos beruházást jelent. 

Csík az Index megkeresésére tagadta, hogy bármilyen vizsgálat állna a távozása hátterében.

Csík az átvilágításról azt mondta, hogy az csak az évi rendes könyvvizsgálat volt, ő pedig a jó viszonyt fenntartva mondott búcsút a csatornának, tehát szó sincs arról, hogy elküldték volna. Tagadta, hogy bármilyen pénzügyi visszásság lett volna, szerinte a pénzügyi vezető is csak azért megy el, mert a munkát befejezték. 

„A célfeladatot ellátó emberek oda mennek, ahová küldik őket. Olyan szolgálatteljesítők mint a katonák. Ahol feladat van, oda küldenek” – Csík ezt még a 24.hu-nak nyilatkozta akkor, amikor a lap megírta, hogy távozik az Echo tévétől. A lapnak Csík a terveiről ugyan nem beszélt, de utalt arra, nem igazak azok a híresztelések, miszerint folyamatosan kiszorulna a Mészáros-féle érdekeltségekből. A Magyar Narancs korábban arról írt, hogy néhány hónapja elszámolási viták miatt Csík viszonya megromlott Mészáros Lőrinccel. Az tény, hogy a most az Echo tévéből távozó Csíkot tavaly ősszel váltotta a herceghalmi Talentis Group Zrt. igazgatóságában ifjabb Mészáros Lőrinc. A Talentis egyfajta holding, az övé az Echo TV üzemeltetője, közvetve pedig tulajdonos a Herceghalmi Kísérleti Gazdaságban, a Talentis irodaházában is. 

A magát az üzleti világban katonaként meghatározó Csík a kilencvenes években gyilkossági nyomozó volt. A korábban Doszpot Péterrel együtt dolgozó Csík sokáig Mészáros bizalmi emberének számított. Ahol felbukkant, ott várható volt, hogy előbb-utóbb Mészáros is megjelenik. Nagyon sok, Mészáros érdekeltségébe tartozó cégben lett benne, de tavaly tavasz óta egy csomó társaságból kikerült

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?