Közös hírportálja lett Debrecennek és Nagyváradnak

2018.05.09. 18:25

Megint van közös sajtóterméke Debrecennek és Nagyváradnak: a Denagy.hu hírportált szerdán mutatták be Debrecenben - számolt be az MTI. Az esemény előtt a résztvevők megkoszorúzták a Debreczen-Nagyváradi Értesítő egykori szerkesztőségének otthont adó, Dósa nádor tér 7. szám alatti épület falán elhelyezett emléktáblát. A Denagy.hu hírportál a 175 éve megjelent értesítő szellemi utódjának tekinti magát.

Debrecen megpályázta az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023-ban címet, és ebben fontos szerepet szán a Nagyváraddal való együttműködésnek - mondta el a polgármester az eseményen, ahol Tőkés László néppárti európai parlamenti képviselő, és arról, hogy a korábbi nagyváradi református püspök a két város közös egyházi múltjáról beszélt, az általa korábban vezetett Királyhágómelléki Református Egyházkerület a trianoni békediktátum előtt a debreceni központú Tiszántúli Református Egyházkerület része volt.

A portált bemutató rendezvényen Fleisz János történész Debrecen és Nagyvárad párhuzamos történetéből szemezgetett, Bakó Endre irodalomtörténész pedig a Debreczen-Nagyváradi Értesítő történetéről tartott előadást.

A portál magyar és román nyelven közli a két város, illetve megye - Hajdú-Bihar és Bihar - kulturális, turisztikai programjait, legfontosabb eseményeit, a szállodák, éttermek, különféle szolgáltatások elérhetőségeit, beszámol a két városban zajló beruházásokról.