Nem sikerült megmenteni, csütörtökön jelenik meg utoljára nyomtatásban a Heti Válasz

2018.06.06. 11:19

Visszakozott a lap lehetséges amerikai vevője, így mégsem menti meg senki a Heti Választ, miután a tulajdonos, Simicska Lajos kijelentette, neki már nem kell a hetilap - jelentette be a főszerkesztő Borókai Gábor.

Így a kiadó csődeljárást kezdeményezett a tulajdonosoknál, hogy legyen idő a gazdasági helyzet rendezésére. A lap ezért – a helyzet rendeződéséig –  június 7-én jelenik meg utoljára nyomtatásban. A jövő héttől csak elektronikus formában lesz elérhető a Digitalstand.hu-n - írja a főszerkesztő. A csődeljárás három hónapja alatt megpróbálják stabilizálni a gazdasági hátteret, hogy a lap újraéledhessen.

viktorviktor
Fotó: index / Index

Borókai úgy fogalmaz:

A múlt héten visszakoztak Amerikából. Egy magyar gyökerű, republikánus üzletember mondott le a választások után eladósorba került Heti Válasz megvásárlásáról. Arra kellett rádöbbennie, hogy a kormányzati bojkottal veszteségessé tett lapunk nem fordítható termőre az erős politikai ellenszélben. A kétharmados erő ugyanis nyilvánvalóvá tette, hogy a kívánt környezetet nem adja meg akárkiknek. Előbb a kormányzati üzenetekből gyorsan értő itthoni vállalkozások fordultak le a tárgyalásokról, majd a külföldi kapcsolatunk menedzselte amerikai is."

A főszerkesztő azt is bevallotta: 2015-ben, miután a lap tulajdonosa összeveszett Orbán Viktor miniszterelnökkel, és gecinek nevezte őt, kormányközeli körök arra biztatták a lap szerkesztőségét, hogy távozzanak a kegyvesztett Simicska köréből, és alapítsanak kormányközeli újságot, amire "gáláns ajánlatot" is tettek.

Borókai ugyanakkor úgy gondolta: " 2015-ben már képtelen vállalkozásnak tűnt olyan nyomtatott sajtótermékkel a piacra lépni, amely az ellenoldali konkurencia, a HVG, a 168 Óra vagy az akkori Figyelő vásárlóközönségének nyomába érhetett volna. A nyomtatott sajtó egyre töpörödő helyzetében kellett volna számottevő tábort toboroznunk magunknak. Úgy értékeltük, hogy a kudarc borítékolható. Ezért maradtunk."

Viszont Borókaiék állítólag folyamatosan győzködték Simicskát, hogy adja el a lapot, de ő erre nem volt hajlandó, viszont megígérte, hogy nem fogja érvényesíteni a politikai érdekeit a Heti Válaszban.

Ennek ellenére a lap is úgy járt, ahogyan minden, a kormánynak be nem hódoló médium Magyarországon:

sem a kormányzati politikusok, sem bármilyen állami szereplő nem nyilatkozhatott a lapnak, kizárták őket az állami hirdetésekből, és a piaci hirdetések jó része is elmaradt.

Borókai azt írja: "A 2007 és 2015 között nyereséges újságunk a G-nap után 20 százalékot veszített vásárlóközönségéből, ellenben 82 százalékot a hirdetési bevételeiből. Amitől a második legkeresettebb politikai hetilapként és a legnagyobb konzervatív lapként is veszteségbe fordult."

A szerkesztőség nem adta fel a reményt, és dolgoznak azon, hogy három hónap múlva újra nyomtatásban is olvasható legyen a Heti Válasz. "A Heti Válasz újraéledhet, meglehet, nem rajtunk múló tartalommal" - írja a főszerkesztő.

Simicska Lajos április 10-én, a Fidesz által kétharmaddal megnyert választás után két nappal jelentette be: másnap jelenik meg utoljára a Magyar Nemzet napilap, aznap éjfélkor elhallgat a Lánchíd Rádió, a Hír TV-nél jelentős leépítések lesznek, a Heti Válasz pedig csak akkor marad meg, ha talál magának vevőt, aki tovább finanszírozza a hetilapot. Simicska Lajos azt is közölte, visszavonul a médiából

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Nem sikerült megmenteni, csütörtökön jelenik meg utoljára nyomtatásban a Heti Válasz

Csődeljárást kezdeményezett a kiadó, miután visszakozott egy lehetséges amerikai vevő.

726 · Jun 06, 2018 11:19am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Ne maradjon le semmiről!