Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem sikerült megmenteni, csütörtökön jelenik meg utoljára nyomtatásban a Heti Válasz

2018.06.06. 11:19

Visszakozott a lap lehetséges amerikai vevője, így mégsem menti meg senki a Heti Választ, miután a tulajdonos, Simicska Lajos kijelentette, neki már nem kell a hetilap - jelentette be a főszerkesztő Borókai Gábor.

Így a kiadó csődeljárást kezdeményezett a tulajdonosoknál, hogy legyen idő a gazdasági helyzet rendezésére. A lap ezért – a helyzet rendeződéséig –  június 7-én jelenik meg utoljára nyomtatásban. A jövő héttől csak elektronikus formában lesz elérhető a Digitalstand.hu-n - írja a főszerkesztő. A csődeljárás három hónapja alatt megpróbálják stabilizálni a gazdasági hátteret, hogy a lap újraéledhessen.

viktorviktor
Fotó: index / Index

Borókai úgy fogalmaz:

A múlt héten visszakoztak Amerikából. Egy magyar gyökerű, republikánus üzletember mondott le a választások után eladósorba került Heti Válasz megvásárlásáról. Arra kellett rádöbbennie, hogy a kormányzati bojkottal veszteségessé tett lapunk nem fordítható termőre az erős politikai ellenszélben. A kétharmados erő ugyanis nyilvánvalóvá tette, hogy a kívánt környezetet nem adja meg akárkiknek. Előbb a kormányzati üzenetekből gyorsan értő itthoni vállalkozások fordultak le a tárgyalásokról, majd a külföldi kapcsolatunk menedzselte amerikai is."

A főszerkesztő azt is bevallotta: 2015-ben, miután a lap tulajdonosa összeveszett Orbán Viktor miniszterelnökkel, és gecinek nevezte őt, kormányközeli körök arra biztatták a lap szerkesztőségét, hogy távozzanak a kegyvesztett Simicska köréből, és alapítsanak kormányközeli újságot, amire "gáláns ajánlatot" is tettek.

Borókai ugyanakkor úgy gondolta: " 2015-ben már képtelen vállalkozásnak tűnt olyan nyomtatott sajtótermékkel a piacra lépni, amely az ellenoldali konkurencia, a HVG, a 168 Óra vagy az akkori Figyelő vásárlóközönségének nyomába érhetett volna. A nyomtatott sajtó egyre töpörödő helyzetében kellett volna számottevő tábort toboroznunk magunknak. Úgy értékeltük, hogy a kudarc borítékolható. Ezért maradtunk."

Viszont Borókaiék állítólag folyamatosan győzködték Simicskát, hogy adja el a lapot, de ő erre nem volt hajlandó, viszont megígérte, hogy nem fogja érvényesíteni a politikai érdekeit a Heti Válaszban.

Ennek ellenére a lap is úgy járt, ahogyan minden, a kormánynak be nem hódoló médium Magyarországon:

sem a kormányzati politikusok, sem bármilyen állami szereplő nem nyilatkozhatott a lapnak, kizárták őket az állami hirdetésekből, és a piaci hirdetések jó része is elmaradt.

Borókai azt írja: "A 2007 és 2015 között nyereséges újságunk a G-nap után 20 százalékot veszített vásárlóközönségéből, ellenben 82 százalékot a hirdetési bevételeiből. Amitől a második legkeresettebb politikai hetilapként és a legnagyobb konzervatív lapként is veszteségbe fordult."

A szerkesztőség nem adta fel a reményt, és dolgoznak azon, hogy három hónap múlva újra nyomtatásban is olvasható legyen a Heti Válasz. "A Heti Válasz újraéledhet, meglehet, nem rajtunk múló tartalommal" - írja a főszerkesztő.

Simicska Lajos április 10-én, a Fidesz által kétharmaddal megnyert választás után két nappal jelentette be: másnap jelenik meg utoljára a Magyar Nemzet napilap, aznap éjfélkor elhallgat a Lánchíd Rádió, a Hír TV-nél jelentős leépítések lesznek, a Heti Válasz pedig csak akkor marad meg, ha talál magának vevőt, aki tovább finanszírozza a hetilapot. Simicska Lajos azt is közölte, visszavonul a médiából

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Nem sikerült megmenteni, csütörtökön jelenik meg utoljára nyomtatásban a Heti Válasz

Csődeljárást kezdeményezett a kiadó, miután visszakozott egy lehetséges amerikai vevő.

726 · Jun 06, 2018 11:19am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Ne maradjon le semmiről!