Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Eladó a világ legelső filmplakátja

2018.08.16. 21:42

Elárverezik a Lumiére fivérek első, 1895-ös párizsi filmbemutatóját hirdető plakátját, írja a Guardian brit lapra hivatkozva az MTI. A képen a 19. század végi párizsi élet tűnik fel, ahogy egy csapatnyi párizsi épp filmvetítésre várakozik.

Bár az esemény filmtörténeti pillanat volt, 1895. december 28-án csak alig több mint 30 néző ült be a Boulevard des Capucines-n álló Grand Café alagsori termébe, a Salon Indienbe. Bár a sajtót is várták a vetítésre, ők nem mentek el. Utólag persze írtak a filmről, miután a maroknyi néző lelkendezett róla. Négy nappal később két újabb vetítésen már 2000 néző ült a vászon elé, hogy húszperces vetítésen megnézze a Lumiére testvérek rövidfilmjeit. Pár hónap múlva aztán már külföldi nagyvárosokban is játszották azokat.

A vetítéseket két különböző stílusú plakát hirdette, ezekből kerül árverésre az egyik. A posztert Henri Brispot rajzolta. A becslések szerint az augusztus 28-án kezdődő aukción 40-60 ezer fontért (15-22 millió forintért) kelhet el. Emellett egyébként még további 164 ritka filmplakátra is lehet majd licitálni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?