Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Nem adja fel a kormány az újságírói kamara ötletét

2018.08.30. 10:22 Módosítva: 2018-08-30 10:50:46

Idén év elején szellőztette meg a Népszava azt a tervet, hogy kormányközeli újságírók egy újságíró-kamara létrehozásában gondolkodnak. Eszerint az elképzelések között szerepel, hogy csak olyan kiadó nevezhetné magát országos médiumnak, amely tagja a kamarának, elfogadja a szervezet etikai és szakmai előírásait, valamint vállalja, hogy csak kamaratagokat alkalmaz.

Az ATV-nek most Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, azt mondta: folyamatosan napirenden van az újságírói kamara kérdése, mert a szakma fontos ügyéről van szó. A kamara kérdésén a Magyar Sportújságírók Szövetsége, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, valamint a Protestáns Újságírók Szövetsége már korábban is dolgozott.

A kormányoldalon az elmúlt hónapokban felgyorsultak az egyeztetések, belső szakmai fórumokon a volt kulturális államtitkár, L. Simon László is megtette már javaslatait. A kormányoldalon azt hangsúlyozták, hogy „az érdekvédelem a cél", és nem politikavezérelt akcióról van szó. Ha létrejön a kamara, az újságírók csak bejelentve dolgozhatnának, és egy bizonyos szintnél nem kereshetnének kevesebbet.

A cél azonban valószínűleg kevésbé az érdekvédelem, valószínűleg inkább az újságírók megregulázása. A tagság hiányára hivatkozva ugyanis az állam megtagadhatná az információk kiadását az újságíróknak, vagy legalábbis nehezíthetné a munkájukat. Például, hogy a minisztériumoknak hivatalosan sem kell már válaszolniuk a megkereséseikre, vagy nem engedik őket a Parlamentben dolgozni.

A kamarai tagság nyilván ahhoz is feltétel lesz, hogy valaki eljusson fontosabb, például egy miniszterelnöki sajtótájékoztatókra.

A MÚOSZ már az első információk megjelenésekor felhívta a kormány figyelmet a hatályos médiatörvény előírására, miszerint „Magyarországon a médiaszolgáltatások szabadon nyújthatók, a sajtótermékek szabadon közzétehetők, az információk és a vélemények a tömegkommunikációs eszközök útján szabadon továbbíthatók, a nyilvános vételre szánt magyarországi és külföldi médiaszolgáltatások szabadon elérhetők”.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?