Alig szerepelnek nők a hírműsorokban

Screen Shot 2018-10-18 at 15.30.24.png
2018.10.18. 15:22

Továbbra is nagyon alacsony a nők reprezentációja a hírműsorokban, 2018 első félévében a hírműsorok mindössze 21,8 százalékában jelentek meg - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A férfiak 78,2 százalékos szerepelése négyötödös többséget jelent a javukra, írja az MTI. (Nem volt ez másképp a korábbi években sem.)

2018 első félévét vizsgáló tanulmányukban a hírműsorok társadalmi sokszínűségét kutatták, vagyis azt, hogy az egyes társadalmi, gazdasági és etnikai csoportok milyen gyakran szerepelnek a hírekben. Eszerint az érintett csoportok együttes megjelenésének aránya 15,3 százalék volt, ami 4 százalékpontos csökkenést jelent az előző félévhez képest. Magyarul például a nők és a kisebbségek ennyivel kevesebb helyet kaptak a hírekben.

Az elemzett kategóriákon belül az elmúlt évekhez hasonlóan a gazdaság szereplői jelentek meg leggyakrabban, összesen 38,6 százalékban. Jelentős médiafelülethez, 27,4 százalékhoz jutottak az inaktív társadalmi csoportok. Közülük ezúttal is a fiatalok (53,1 százalék) és a nyugdíjasok (45,1 százalék) szerepeltek a legtöbbet.

A korábbi 16-ról 21,8 százalékra nőtt a civil szervezetek reprezentációja, ezen belül 52,8 százalékkal továbbra is az országos szervezetek domináltak. Az összesített egyházi adatok alapján pedig ismét a Magyar Katolikus Egyház képviselői szerepeltek a legtöbbször, 49,9 százalékban. 

A kisebbségi szereplők 2,2 százalékos arányban jelentek meg a vizsgált műsorokban, ami megfelel a korábbi időszakok átlagának. Közülük a határon túli magyarok 40,4 százalékkal és a romák 33,3 százalékkal álltak az élen. A fogyatékkal élők megjelenése minden műsortípusnál elenyésző volt, összességében 0,2 százalék, azaz ez a társadalmi csoport a médiafogyasztók számára továbbra is gyakorlatilag láthatatlan.

A vizsgálat az M1, a Duna TV, a TV2, az RTL Klub, a Hír TV és az Echo TV híradóira, az ATV Híradó és Egyenes beszéd, továbbá a Kossuth Rádió 180 perc, Déli és Esti Krónika című műsorszámaira terjedt ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?