Jolán
2 °C
4 °C

143 millió forintra büntették az alekoszos Való Világot

2018.10.31. 11:14

Összesen 143 millió forintra büntették a Való Világ negyedik, 2010-es szériáját az NMHH szerdai közleménye szerint. Ez volt az, amiben (8 éves spoiler!) Nagy Alekosz lett a győztes.

A vitatott bírságot huszonegy műsorszám és azok előzeteseinek hibás korhatár-besorolása, valamint burkolt reklámozás miatt kapta a szolgáltató

- írja a közlemény. A jogerős döntés hét évnyi bírósági procedúra után született meg, és a Médiatanács határozatán csak minimális mértékben változtattak közben.

A Médiatanács még 2011-ben döntött arról, hogy a Való Világ 4 2010 novemberében és decemberében leadott huszonegy epizódja és azok előzetesei nem a megfelelő korhatári-besorolást kapták. A testület döntése szerint a műsort többek között a

közvetlen szexuális utalások, a trágárság, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás bemutatása miatt

a szolgáltató által besorolt korhatár-kategóriánál – 12 éven aluliak számára nem ajánlott – magasabb kategóriába kellett volna sorolni, írja a közlemény.



Mivel az epizódok előzetesei a kifogásolt részeket szintén tartalmazták, és a rossz gyakorlat szerint napközben sugározták őket (nem pedig a magasabb besorolás szerinti este 9 és hajnali 5 óra között), a testület a műsorszámok és az előzeteseik miatt is elmarasztalta az RTL Klub médiaszolgáltatóját. Ugyanebben a novemberi és decemberi időszakban minden adásban – összesen 38 epizódban – a képernyőn a különböző márkákat több esetben előzetes figyelmeztetés nélkül jól azonosíthatóan mutatták, vagyis a szolgáltató burkolt reklámokat tett közzé.

Az RTL Klubot összesen 142 724 884 forint bírság megfizetésére kötelezték.

A hét éve húzódó ügy részleteiről az NMHH oldalán lehet részletesebben olvasni. Egészen véletlenül most hétvégén indul a realityshow kilencedik évadja az RTL-en.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?