Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Az Egyesült Államok is berágott a Spiegel-botrány miatt

GettyImages-1074467844
2018.12.22. 10:02

Az Egyesült Államok berlini nagykövete vizsgálatot kért a Der Spiegeltől, miután a héten napvilágra került, hogy a német hírmagazin egyik újságírója, Claas Relotius több olyan cikke is megjelent az elmúlt évek során, amelyek részben vagy egészen kitaláción alapultak

A felfedezés "nagy aggodalmat" váltott ki az Egyesült Államokban, írta a Der Spiegel újonnan hivatalba lépett főszerkesztőjének, Steffen Klusmannak küldött levelében Richard Grenell, mert az újságíró számos írása foglalkozott amerikai témákkal. Többek között az a cikk is, amellyel Relotius végül lebukott, amelyben a mexikói határőrön járőröző amerikai polgárőrökkel hazudott interjúkat. 

Világos, hogy intézményesített részrehajlás áldozatai lettünk

- fogalmazott a Donald Trump amerikai elnök bizalmasának számító nagykövet."Reméljük, hogy külső, független szervezet által végzett nyomozás indul annak pontos meghatározására, hogyan sértette meg a Der Spiegel az újságírási normákat és mit kell megváltoztatni a magazin belső folyamataiban" - tette hozzá Richard Grenell.

A Der Spiegel elutasította a nagykövet bírálatát. "Amikor az amerikai elnököt bíráljuk, az nem Amerika-ellenesség, inkább a Fehér Házban ülő ember politikájának bírálata" - írta Dirk Kurbjuweit ügyvezető főszerkesztő, aki bocsánatot kért minden, a kifogásolt írások által megsértett és rágalmazott amerikaitól, és megígérte, hogy hasonló a jövőben nem fordul elő. 

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SDP) volt vezetője szerint Grennell magatartása elfogadhatatlan, és a nagykövet visszahívását követelte. 

A Der Spiegel szerdán hozta nyilvánosságra, hogy 33 éves, többszörösen díjnyertes újságírója, Claas Relotius szisztematikusan meghamisította cikkeit: személyeket, idézeteket és eseményeket talált ki vagy egy adott cikk létező főszereplőinek életútját változtatta meg írásaiban. Relotius 2011 óta mintegy 60 cikket írt a Der Spiegelnek, ezek közül szerinte 14 tartalmaz valótlanságokat. A német hírmagazin bejelentette az ügy átfogó kivizsgálását, hogy fény derüljön a hírhamisítás teljes mértékére.