A mai állás szerint mégis magyar rockzenében kell utaznia a Sláger FM-nek

sl.png
2019.01.18. 23:58

Ahogy azt megírtuk, a Médiatanács engedélyezte a 95,8 MHz-en jelenleg is működő Rock FM rádió szolgáltatójának, hogy februártól Sláger FM néven működjön tovább, és az addigi közösségi jellegű műsorszolgáltatást kereskedelmire módosíthassa. Ez eddig világos, ahogy az is, hogy február 2-től médiaszolgáltatási díjat kötelesek fizetni, viszontámbárdehoppácsak, a Médiatanács január 15-i ülésén a rádió működésének alapdokumentumáról, a hatósági szerződésről és az abban vállalt kvótákról explicite kijelentették, hogy nem változnak:

  • A hatósági szerződésben szereplő vállalások többsége nem módosult, vagy csak annyiban változott, amely a kereskedelmi jellegű működés természetéből fakadóan szükséges.
  • A médiaszolgáltató továbbra is köteles eleget tenni a magyar zenei kvótáknak, illetve megfelelni a rá irányadó speciális karakterisztikának.

Tehát a jelen állás szerint a Médiatanács arra kötelezi a Sláger FM-et, hogy a Rock FM vállalásával, azaz napi 70%-os magyar zenei kínálattal és a speciális karakterisztikának (rockzene) megtartásával működjön, ami nem fog menni. A Sláger FM és a Rock FM legtöbbet játszott 50 dalát tartalmazó két playlistet összevetve látható, hogy a Europe zenekar Final Countdown című nótája mellett pár Bikini-sláger az amiben megegyeznek, a többiben nem. A rockzene a 95,8 MHz eredeti pályázati kiírásában szereplő definíció alapján ez:

Rockzene: egyedi megszólalású könnyűzenei stílus, amelyet a műfajra jellemző hangszerekkel (gitár, basszusgitár, dob, billentyűs hangszerek), és előadásmódban valósítanak meg. Nem tartozik a rockzene műfajába a lakodalmas rock, a techno, a hip-hop, a digitális és elektronikus zene, az etno, a népzene, a mulatós zene, továbbá a popzene azon ágai, amelyek nem hordozzák a rockzene legfőbb sajátosságait.

Ha a Sláger FM-en legtöbbet játszott zeneszámokból indulunk ki,a fenti kitételnek nem sok felel meg.

Persze ez csak átmeneti állapot, február 2-ig lesz még egy Médiatanács-ülés, amin majd szépen beadja a kvótamódosításra vonatkozó kérelmét a Sláger FM, amit jóvá is fognak hagyni, legalábbis elég meglepő lenne, ha nem így történne.