Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Az Európai Uniónál átment a szerzői jogi módosítás

2019.02.14. 09:12
Megállapodtak a szerzői jogi szabályozás tervezett módosításáról szerdán az Európai Unió társjogalkotó intézményei. A kompromisszumos megoldást máris sokan bírálják, mondván, egyes rendelkezések veszélyeztetik az internet szabadságát.

A tervezet biztosítaná, hogy az internetes vállalatok a jelenleginél többet fizessenek a felhasznált tartalmak után a művészeknek, a zenészeknek és a hírszolgáltatóknak. A kisebb platformokra és a startup cégekre enyhébb előírások vonatkoznának, mint például a Youtube-ra vagy a Google-re. A Wikipediához hasonló, nem kereskedelmi célú oldalak  automatikusan kívül esnének a szerzői jogi szabályzásnak alávetett tartalmak körén. Nem tudni, hogy a szerzői jogi védelem alá eső tartalmak törlésére milyen előírásokat tartalmaz a megállapodás, a pontos részleteket a közeljövőben fogják nyilvánosságra hozni.

Ez volt a korábbi tervezetek leginkább vitatott pontja. Elméletileg nincs szó kötelező előzetes szűrésről, azaz továbbra is szabadon tölthetünk fel kontentet, de platformok valószínűleg így is algoritmusokat vezetnek majd be, hogy megfeleljenek az új szabályoknak. Amelyek betartásához, pontosabban a a jogsértő tartalmak eltávolításához egyelőre nem tudni, milyen eszközök szükségesek, hiszen a bizottság erre nem tért ki, csupán meghatározta, hogy nem lehetnek illegálisan az internetes platformokon szerzői jogi védelem alá eső tartalmak. Ha mégis ez történik, a jogtulajdonosok pert indíthatnak.

Axel Voss európai parlamenti jelentéstevő szerint a módosítás jelentős előrelépés a jelenlegi helyzet orvoslásához.

Pár nagyvállalat óriási pénzeket keres az alkotók és újságírók ezreinek munkáján, azok megfelelő díjazása nélkül.

Az elfogadott rendelkezések között a világháló szabadságának garantálására vonatkozók is vannak - ez valahogy az előző körökben kimaradt, és kapott is érte a bizottság bírálatot bőven.  Minden korábbinál erősebb biztosítékok fogják védeni a véleménynyilvánítás szabadságát, ahogy például a mémeket és a gifeket is.

Az EP zöld frakciója szerint az egyezmény fenyegetést jelent a kis kiadók, a szerzők és a felhasználók számára, és azzal a veszéllyel jár, hogy a ma ismert internet kizárólag a technológiai és médiaóriások kezébe kerül. Az ellenzők szerint a jelenleg alkalmazott szűrők nem képesek különbséget tenni a szerzői jogok valódi megsértése és például a törvényeknek megfelelő paródiák között, még a legfejlettebb szoftverek is rendszeresen blokkolnak jogszerű tartalmakat.

Az előzetes megállapodást még hivatalosan is meg kell erősíteniük az uniós társjogalkotó szerveknek, ez várhatóan a következő néhány hónapban megtörténik. Ezután a tagállamoknak két évük lesz átültetni az új szabályokat a nemzeti jogba. (MTI)