Az az álhír terjed a neten, hogy a magyarok disznóval védik a határt a muszlimoktól

xx
2019.04.20. 19:55

Az AFP nemzetközi hírügynökség a saját tényellenőrző oldalán hívja fel arra az olvasók figyelmét, hogy egy négy évvel ezelőtti fotójukat felhasználva egyesek hamis hírt terjesztenek Magyarországról. Az interneten évek óta kering egy fotó, amely azt állítja, hogy a magyar rendőrök egy kicsinyeit szoptató disznóval tartják távol a muszlimokat a határtól.

A kép azonban óriási nagy hazugság, mert eredetileg a Fülöp-szigeteken készült 2015 október közepén egy tájfunnal kapcsolatos riporthoz, a képet pedig az AFP fotósa készítette. Ahogy az eredeti kép alapján látható

valakik odaphotoshopoltak egy magyar rendőrnőt a kicsinyeit szoptató malac mellé, a háttérbe pedig egy rakás embert tettek, mintha éppen valamilyen országhatár felé tartanának. A képre azt is ráírták, hogy "Így akadályozza meg a magyar határvédelem, hogy a muszlimok átlépjék az országhatárt".

A kép azóta többször is felbukkant Twitteren, Redditen és a Facebookon, főleg iszlamofób, idegengyűlölő kontextusban, ráadásul az AFP screenshotja szerint minimum három éve kering a neten.

Az eredeti fotóhoz egyébként azt írták, hogy egy helyi álldogál a megmentett malacaival, ahogy a háttérben emberek próbálnak átkelni a tájfun miatt elárasztott főúton Manilától északra.

Egyébként a migránsok disznóval való riogatása nem annyira földtől elrugaszkodott elképzelés Magyarországon, három éve Schöpflin György fideszes EP-képviselőnek is meggyűlt a baja egy hasonló bejegyzése miatt.

(Borítókép: a bal oldali hamis kép forrása: Audrey Upton Brown / Facebook. A jobb oldali felvétel: Ted Aljibe / AFP.)