20 éve tiltották be a Dragon Ballt

2019.04.30. 05:00

Az én életembe a közéleti aktivizmus a Dragon Ball betiltásával érkezett meg. A családomban előtte is voltak beszélgetések politikai témákról, de ezek mindig távolinak tűnő, az én életemet látszólag nem befolyásoló dolgokról szóltak. 1999 áprilisának végén, nyolc nappal a 7. születésnapom után azonban már nem tudtam nem észrevenni, ahogy az állami közpolitika-alkotás belépett a panellakásunk nappalijába, és levette a tévéképernyőről a kedvenc sorozatomat, a Dragon Ball Z-t.

Ezután a bátyámmal aláírásgyűjtésbe kezdtünk a lakótelepi általános iskolában, hogy visszakapjuk a kedvenc rajzfilmünket.

goku
Fotó: IMDb

Ami Gokunak Dermesztő, az nekünk az ORTT

1999 áprilisának végén vette le az RTL Klub a képernyőről Son Gokuékat, miután az akkori médiahatóság, az ORTT 8 millió forintra büntette a csatornát, amiért nem a késő esti órákban vetítették ezt az – idézet következik – "kiskorú gyermekek fejlődésére ártalmas, az erőszakos magatartást követendő példaként bemutató" sorozatot.

A Dragon Ball és a Dragon Ball Z, bár tényleg erőszakos, ez csak a felszín, meg az akció, nem ez a lényeg benne.

  • Arról szól, hogy a legdurvább ellenségeskedésből is kialakulhat mély, őszinte barátság.
  • Arról, hogy mindig van esély a családi traumáink feloldására, hogy olyan ember is lehet a legnagyobb szövetségesünk, aki pár évvel korábban a saját testével, több százméter magasról rázuhanva döfte át az édesapánk mellkasát.
  • A sorozat hősei a gyengék, a kiszolgáltatottak védelmezésére tanítják a nézőt, és arra, hogy mindig törekednünk kell a megbocsátásra. Meg arra, hogy hiába jövünk különböző kultúrából, ez nem szabhat gátat a barátságok és a szerelmek kialakulásának. Son Gokut például az emberiség kiírtására küldték a csillagharcosok a földre, mégis a Föld védelmezőjévé vált.

Az ORTT-t viszont mindez nem érdekelte. Ahogy például az sem, hogy a Dragon Ball és a Dragon Ball Z két különböző sorozat. Először az előbbit akarták elkaszálni, de mire az RTL végrehajthatta volna a döntést, a sorozat véget ért. Ezután kezdték el sugározni a folytatást, a Dragon Ball Z-t, ami miatt aztán kialakult egy kisebb nyilatkozatháború is az ORTT és a csatorna között. A hatóság nem értette, miért vetíti újra az RTL azt, amit ők már egyszer letiltottak a képernyőről.

Komolyan, senkinek nem tűnt fel, hogy egy tök más sorozatról van szó? Hogy Son Goku mellett már nem Szívtelen Sátán áll, hanem az ő fia, Ifjú Sátán? Nem vették észre, hogy Son Goku néha szőke és aranyszínű aurája van? Mit gondoltak, mi ez, ha nem a Dragon Ballban sosem látott szintlépés, a főszereplő szuper csillagharcos formája?

Ilyen szintű hozzánemértés után senki sem lepődött meg azon, hogy a médiahatósági monitoringvizsgálat eredménye szerint a sorozat cselekményének lényege (!) a "folyamatos öldöklés", ezért ellehetetlenítették a délutáni vetítését. Az RTL Klub megpróbálkozott azzal, hogy 23:55-kor adja az újabb részeket, de addigra a rajongók már bőven túl voltak a házifeladaton, a fogmosáson és mélyen aludtak. A nézettség bezuhant.

Hiába forrongtak a diákok

De visszatérve a politikai aktivizmusra: nagyon büszke voltam a bátyámra, aki ugyanabban az iskolában volt nyolcadik osztályos, ahol én elsős, mikor elkezdett aláírásokat gyűjteni azért, hogy rakják vissza az RTL délutáni rajzilmblokkjába a Dragon Ballt. Természetesen én is segítettem neki, több tucat támogatót szereztem Az Ügyünknek.

És nem mi voltunk az egyetlenek, akik aktivizmussal feleltek az állami cenzúrára.

Országszerte mindenhol megmozdultak a fiatalok. Az MTI 1999. április 29-én arról írt  a Blikk alapján , hogy "továbbra sem ülnek el a Dragon Ball sorozat megszűnése miatt felgerjedt indulatok". Rengetegen telefonáltak az RTL Klubba, vagy az ORTT-be, postázták a Son Gokuékat visszakövetelő aláírásokat, próbáltak így-úgy nyomást gyakorolni a hatalomra. A Blikk információi szerint W. Gábor, egy 14 éves sárvári diák konkrétan felvágta az ereit, miután megszüntették a rajzfilm vetítését.

"Rengetegen telefonálnak be hozzánk, és a műsor további vetítését kérik, sok iskolában aláírásgyűjtést kezdtek a gyerekek. Mindennek ellenére megvárjuk a bírósági döntést. Ha az a javunkra szól, újra műsorra tűzzük a Dragon Ballt" – nyilatkozta az RTL akkori PR és marketing igazgatója, Szabó Stein Imre. A bírósági per 2004-ben zárult le, a Legfelsőbb Bíróság az ORTT-nek adott igazat, olyan szakvéleményekre hivatkozva, amelyek szerint "a filmek pszichedelikus hatásúak lehetnek, felajzott lelkiállapotot válthatnak ki, hallucinációként hathatnak".

Son Gokut végül nem a csillagharcosok, nem Dermesztő, nem az androidok és nem Cell győzte le, hanem a magyar állam.

Persze 20 év alatt rengeteget változott a világ, ma már a Dragon Ball harcjelenetei egyáltalán nem számítanak kirívóan erőszakosnak. A sorozat vissza is tért 2012-ben a Viasat 6 csatornán, sőt, már a Dragon Ball Z-t követő széria, a Dragon Ball Super részeit is vetítik szinkronnal, alig lemaradva az amerikai bemutatótól.