Orbán
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Médiatörvény: módosítanák a pornótilalmat, jöhetnek a bulvárosabb, de rövidebb híradók

D  YT20120611010
2019.06.05. 16:26

Kedden este nyújtottak be egy javaslatot a médiaszolgáltatással kapcsolatos egyes törvények módosításáról. A változtatásokat a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, az előadó pedig nem más mint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke. 

Az ötvenöt oldalas dokumentumból az Azonnali szemezgette ki az érdekesebb részleteket. 

  • Az új szabályozás kevésbé szorítja kereketek közé a bulvárosabb tartalmakat. Míg korábban a hírműsor időtartamának éves átlagban maximum húsz százaléka lehetett „a más médiaszolgáltatótól átvett, illetve a demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló, bűnügyi tematikájú híranyag” , ez most harmincöt százaléka lett.
  • Ezzel párhuzamosan csökkentenék a hírműsorok hosszát. Míg a jelenleg hatályban lévő szabályozás szerint "valamennyi munkanapon reggel 7 és fél 9 között legalább 15 perc hosszúságú hírműsor-számot, továbbá valamennyi napon este 6 és 9 óra között legalább 20 perc hosszúságú önálló hírműsor-számot" volt kötelező eddig közzétenniük az úgynevezett jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatóknak, lásd RTL Klub, TV2 és a köztévé, most eltörölnék ezt a korlátozást. Az esti időtartam pedig  20 és 45 perc között lenne.
  • Eddig nem lehetett hagyományos tévés műsorfolyamban közzétenni olyan tartalmakat, amelyek alkalmasak „a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyos károsítására", különösen pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlanul erőszakos tartalmakat. A módosítás elfogadása esetén ez már nem tilos, igaz, csak akkor, ha kóddal lehet hozzáférni, és így csak 18 éven felüli előfizetők számára elérhető. 
  • Változtatnának azon is, hogy mennyi legyen az európai művek aránya; eddig több mint negyedét kellett kitenniük az adásidőnek, ez harminc százalékra nőne.
  • Eddig óránként nem lehetett több a reklámidő 12 percnél, ezt a húszszázalékos arányt mostantól nem óránként, hanem sávonként reggel 6 és este 6, illetve este 6 és éjfél között kell csak átlagosan betartani.

A módosítások a tervek szerint már idén augusztustól életbe lépnének.

Borítókép: Semjén Zsolt és Rogán Antal az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI Fotó: Illyés Tibor