A Trónok harca helyett egy kis brit sorozatról szólt az Emmy-gála

GettyImages-1176462930
2019.09.23. 07:51

Csak két díjat kapott meg az HBO büszkesége a hajnalban rendezett gálán (igaz, az egyik a legjobb drámai sorozaté volt), így a kreatív díjakkal együtt számolt 12 szobrával nem sikerült utolérnie a John Adams című minisorozatot, ami 2008-ban 13 díjjal olyan rekordot állított be, amit egy ideig nemigen dönt már meg senki, ennyi díjat egy évben ugyanaz a sorozat még nem kapott. A Trónok harca így is rekordnak számító, 59 Emmy-díjjal zárta karrierjét. Az est nagy nyertese a Fleabag című brit komédia volt a maga négy szobrával, aminek senki nem ért a nyomába.

Az HBO és a Netflix különversenyében idén megint az HBO végzett előrébb, összesen 34 szobrot vihettek haza a streamingkirály Netflix 27 díjával szemben. A műsorvezető nélküli, de narrációval támogatott gáláról a narrátor egy ponton azt mondta, hogy tulajdonképpen a 14,99 dolláros havidíjú HBO Max és a 12,99 dollárba kerülő Netflix párbajáról van szó, pedig ennél sokkal többről árulkodik a kategórianyertesek névsora: arról, hogy a díjátadók szempontjából a nem előfizetéses kábeltévék (4 díj összesen) és a hagyományos kereskedelmi tévék (2 díj a Saturday Night Live-nak) megszűntek létezni. A piac pedig még tovább fog fragmentálódni az idén és jövőre beinduló streamingszolgáltatókkal.

A legjobb drámai sorozatnak választott Trónok harca díjáról lehet vitatkozni, de minek, az elismerés a nyolc évnek szólt, és nem egy évadnak. Peter Dinklage negyedik Emmy-díját kapta Tyrion Lanniser megformálásáért, ami rekord; a beszédében azt mondta, hálás, hogy egy olyan csodálatos, toleráns közösség tagja lehet színészként, ami négyszer is díjaztak, másutt színpadra sem engednék. „Tíz éve ezekkel a kibaszott jó arcokkal... azonnal kezdeném újra, ha lehetne. Már vége, azt mondok amit akarok.” Szintén negyedik díját nyerte Tony Shalhoub a vígjátékok legjobb férfi mellékszereplője kategóriában a The Marvelous Mrs Maiselért (duplázott, tavaly is ő nyert), és ha már itt tartunk, a kategória színésznő nyertesét is az Amazon sorozata adta Alex Borstein személyében.

A Fleabag, Phoebe Waller-Bridge sorozata lett a legjobb komédia, és megkapták a legjobb forgatókönyv és rendezés díját is a komédiák között, az író-színésznő pedig a legjobb főszereplőnek járó Emmyt is hazavihette, amit úgy kommentált, hogy „Jézusom, ne már! A színészkedés rohadt fájdalmas dolog.” A Fleabag mellesleg az a sorozat, amit mindenkinek megmutatnék, aki nem érti, miért mondják az angolokra, hogy furcsák. Phoebe Waller-Bridge két évadot megélt sorozata egyszerre cinikus, vicces, szívbemarkoló és magával ragadó, a szereplői mind jól  definiálhatóan egyedi karakterek, akik senkire nem hasonlítanak, és akikkel szívesen tölt el az ember heti félórát a tévé előtt, de soha nem ülne le vacsorázni.

A Csernobil három díjat nyert, és összesen, a kreatív Emmykkel együtt tízzel zárt, nagy szívfájdalom lehet viszont, hogy színészi díj nem jutott nekik (rendezés, forgatókönyv, legjobb minisorozat viszont igen), a limitált sorozatok színészdíjain Patricia Arquette (The Act), Ben Whishaw (A Very English Scandal), Jharrel Jerome (When They See Us) és Michelle Williams (Fosse/Verdon) osztoztak nagy meglepetésre. És ha már meglepetések: a legjobb drámai színésznő a Megszállottak viadala újonca, Jodie Comer lett, a legjobb női mellékszereplő Julia Gardner (Ozark), a legjobb férfi főszereplő (dráma) pedig Billy Porter a Póz című FX-sorozatért. Kellemes meglepetés volt az inkább színészként ismert Jason Bateman rendezői díja az Ozark egyik epizódjáért a drámai kategóriában.

Maga a gála elég összecsapottnak tűnt műsorvezető nélkül, valahogy nem volt semmi, ami összefogta volna. És máris megvan az első hiszti is: az internet népe felháborodott, mert a Trónok harcát elbúcsúztató montázsban a sorozat utolsó évadának MINDEN fordulatát lelőtték, és ez a streaming és az „akkor tévézek, amikor akarok” hozzáállás korában megbocsáthatatlan bűnnek számít.

A fontosabb kategóriák nyertesei (a teljes lista itt):

Dráma

  • Trónok harca

Komédia

  • Fleabag

Limitált sorozat

  • Csernobil

Tévéfilm

  • Black Mirror: Bandersnatch

Férfi főszereplő (dráma)

  • Billy Porter, Póz

Női főszereplő (dráma)

  • Jody Comer, Megszállottak viadala

Férfi főszereplő (komédia)

  • Bill Hader, Barry

Női főszereplő (komédia)

  • Phoebe Waller-Bridge, Fleabag

Férfi mellékszereplő (dráma)

  • Peter Dinklage, Trónok harca

Női mellékszereplő (dráma)

  • Julia Garner, Ozark

Férfi mellékszereplő (komédia)

  • Tony Shalhoub, The Marvelous Mrs. Maisel

Női mellékszereplő (komédia)

  • Alex Borstein, The Marvelous Mrs. Maisel

Férfi főszereplő (limitált sorozat/tévéfilm)

  • Jharrel Jerome, When They See Us

Női főszereplő (limitált sorozat/tévéfilm)

  • Michelle Williams, Fosse/Verdon

Férfi mellékszereplő (limitált sorozat/tévéfilm)

  • Ben Whishaw, A Very English Scandal

Női mellékszereplő (limitált sorozat/tévéfilm)

  • Patricia Arquette, The Act

Talkshow

  • Last Week Tonight with John Oliver