Vince, Artúr
5 °C
11 °C

A Panama-iratok miatt perelik a Netflixet

2019.10.16. 14:27
Rágalmazás miatt indított pert a panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda a Netflix ellen, a tét pedig a péntekre beígért Pénzmosó című film bemutatása, amit a panamai cég partnerei, Jurgen Mossack és Ramon Fonseca nagyon szeretnének megakadályozni.

Alapesetben ugye az ember örülne, ha Gary Oldman vagy Antonio Banderas alakítja egy filmben, a két ügyvéd viszont egyáltalán nem, mivel a film azt mutatja be, hogyan rejtettek el az adóhatóságok elől egy teherhajónyi pénzt panamai bankok és kamucégek segítségével mindenféle gazdag ügyfelüknek.

A Panama-iratok néven elhíresült botrányban az offshore jogi iroda titkos aktái szivárogtak ki. Az iratokat a német Süddeutsche Zeitung napilap szerezte meg, és a dokumentumokból kiderült, hogy az ügyvédek abban segédkeztek, hogy ügyfeleik eltüntethessék vagyonukat. Az iroda kedden nyújtott be keresetet a connecticuti kerületi ügyészségen rágalmazás miatt, azt állítva, hogy a film

könyörtelen és gondatlan szerencselovagoknak állítja be őket, akik pénzmosásban, adócsalásban, megvesztegetésben és más bűncselekményben vesznek részt.

Egyúttal arra kérték a bíróságot, hogy állítsa le a produkció forgalmazását. Az ügyvédek szerint a film bemutatása a tisztességes eljáráshoz való jogukat is sérti, mivel az Egyesült Államokban az FBI vizsgálatot folytat a cég ellen, és ezt a produkció befolyásolhatja, hiszen egyelőre nem tudni kik lesznek az esküdtek a perben, ami majd lesz vagy nem, viszont a szerintük egyoldalú film befolyásolhatja az ügyről alkotott véleményüket.

Az ügyvédi iroda a Netflix mellett személyesen a rendezőt, Steven Soderberghet is támadja a keresetben, és a biztonság kedvéért még védjegybitorlást is hozzácsaptak, azt állítva, hogy a filmben engedély nélkül használták a logójukat. A Netflix egyelőre nem válaszolt a keresetre, és a tárgyalás idejét sem tűzték még ki.

A Mossack Fonseca tavaly márciusban számolta fel irodáját, két évvel a Panama-iratok botránya után, amely kiteregette klienseik ügyeit. Számos érintett, befolyásos ember ellen indult vizsgálat világszerte. (MTI-Guardian)