Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

100 ezres bírságot kapott az RTL Klub, 200 ezreset az M5 a Médiatanácstól

2019.11.15. 17:53 Módosítva: 2019.11.15. 23:03

A Médiatanács 100 ezer forintnyi bírságot szabott ki az RTL Klub és 200 ezer forintnyit az M5 szolgáltatójára – írja az MTI a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye alapján. 

Az RTL Klub azért kapta a bírságot, mert a Reggeli egyik augusztusi adásában egy, a műsort támogató cipőmárkáról olyan többletinformációkat adtak, amelyek a termék megvásárlására ösztönözhették a nézőket. Állandóan jelen voltak például a cipők, illetve a kamera ráközelített a márkajelre, mindez pedig ellentétes a jogszabályokkal.

Az M5 esetében a Rejtélyes XX. század című műsor miatt bírságoltak. A közlemény szerint szeptemberben sugárzott adását négy alkalommal nem jó időben és nem megfelelő korhatár-besorolással adta le. A Sztálin által Bulgáriában végrehajtott tisztogató tevékenységeket taglaló műsor, témájából kifolyólag, kizárólag 16-os karikával, este 21 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna műsorra, míg a csatorna „korhatár nélkül megtekinthető” besorolással, a reggeli órákban és napközben sugározta azt.

Közölték azt is, a Médiatanács felkérte az NMHH hivatalát, hogy dolgozza ki a Székesfehérvár 99,2 MHz frekvenciatervét a kapcsolódó rádiós pályázati eljárás előkészítéseként.

A döntés előzménye, hogy a Médiatanács – törvényi kizáró okok miatt – nem újította meg az ezen a frekvencián jelenleg működő Vörösmarty Rádió jogosultságát a Civil Rádió ügyéhez hasonlóan, és mivel a Vörösmarty Rádió a döntést nem támadta jogorvoslati kérelemmel, a médiatanács döntése jogi értelemben véglegessé vált.

A szolgáltatók kérelmére a médiatanács engedélyezte, hogy a Szombathely 88,4 MHz frekvencián működő Mária Rádió Savaria hálózatba kapcsolódjon a Budapest 88,8 MHz, a Göd 97,3 MHz és a Törökbálint 97,6 MHz frekvenciákon hallható Mária Rádióval.