Egy háborúra elég iraki halálhírrel nyomul az orosz hírügynökség

ukrajnagepC200108
2020.01.08. 11:16

Vagy háború lesz belőle, vagy hoax, de valószínűleg az utóbbi, amit meglepő lendülettel tol az egyébként megfelelő dekódolással, de mégiscsak használható híreket adó, hírügynökségként működő orosz állami Ria Novosztyi hírügynökség. 

Kiemelt hírük szerint az Irakban lévő amerikai katonai bázisok ellen indított iráni rakétatámadásnak 80 halálos áldozata van.

Nyolcvan.

Nem elírás, a hír kint van a nyitóoldalon, két cikkben linkelve, más kérdés, hogy az az angol nyelvű iráni cikk amire mutat, nem szól 80 halottról. (Korábban állítólag igen. Az persze nem kizárt, hogy a helyi sajtóban, fárszi nyelven továbbra is 80 halottról beszélnek.) 

Nehéz lenne elképzelni, hogy ha 80 áldozat lenne, akkor azt vagy Irán, vagy az Egyesült Államok ne adná hírül. Meglepő lenne, ha közös érdek lenne ennek eltitkolása.

De az is meglepő, hogy a Ria Novosztyi órákon át nem módosított a cikken, vagy nem egészítette ki, és nem tette szupervezető cikké. Hiszen, ha igaz lenne, nagyon más lenne a helyzet, Trump sem twittelgetne arról, hogy minden rendben van.

Persze, végül is az orosz cikk címe szerint a 80 halottról a sajtó szól, ami iráni sajtóra hivatkozva kora reggel még igaz is lehetett egy rövid ideig. A valóság ugyan felülírta, de talán minden klikkért érdemes lehajolni.

(Borítókép: képernyőkép / ria.ru)