MTVA: Alaptalanok és elfogadhatatlanok a Siklósi Beatrixot ért vádak

2020.01.30. 16:21

Alaptalannak nevezte a Kossuth rádió csatornaigazgatójává kinevezett Siklósi Beatrixot érő vádakat a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületének (NÜB) írt levelében, írja az MTI. Papp Dániel kiemelte: amíg ő irányítja az MTVA-t, garantálja, hogy a közmédia műsorai továbbra is nemre, fajra és felekezethez való tartozásra tekintet nélkül szolgálják minden ember érdekét.

Siklósi Beatrix kinevezése ellen több zsidó szervezet, köztük a NÜB is tiltakozott nyílt levélben, kifogásolva, hogy nem elég elfogulatlan, és a közösségi médiában antiszemita tartalmakat terjeszt. Papp Dániel a szervezetnek írt levelében közölte: mélyen egyetért a szervezettel abban, hogy az antiszemitizmusnak még csak megtűrt helye sem lehet a közéletben; a közszolgálati médiában és a kereskedelmi csatornákon is a leghatározottabban fel kell lépni ellene.

"Magyarországon ebben közmegegyezés van, ezért is alakulhatott ki hazánkban a polgárok és a történelmi egyházak között együttműködés. Biztosíthatom Önöket arról, hogy a közmédia is ezen elvek mentén marad" - írta levelében a vezérigazgató. Papp Dániel hozzátette: miután ebben egyetértés van, váratlanul érte a nyílt levél, "amelyet több szervezet jegyzett, és amely az egyik legkiválóbb munkatársunkat érinti".

"Különösen azért, mert a Siklósi Beatrix által korábban vezetett M5 kulturális csatorna műsorában többek között maga Köves Slomó vezető rabbi is tiszteletét tette, nem említve semmilyen kifogást, problémát Siklósi Beatrix személyével kapcsolatban" - jegyezte meg. Papp szerint Siklósi a kultúra területén végzett magas szintű szakmai munkája mellett az elmúlt több mint 30 év alatt "a köz szolgálatának számos területén alkotott maradandót", a közmédia jótékonysági akcióját vezetve munkája évről évre számos alapítvány működését segíti.

Papp kiemelte: a Siklósi Beatrix által irányított "Jónak lenni jó" projekt csak az elmúlt év végén több mint 200 millió forintot gyűjtött össze a koraszülött gyerekek gyógyításáért létrehozott Peter Cerny Alapítvány javára. "Ez, s még számos olyan műsor, produkció, dokumentumfilm kötődik a nevéhez, ami alkalmassá teszi jelenlegi pozíciójának betöltésére". Szerinte minden vád, amely Siklósi Beatrixot az utóbbi időben a sajtóban érte, alaptalan és elfogadhatatlan. "A közmédia műsorai továbbra is nemre, fajra és felekezethez való tartozásra tekintet nélkül fogják szolgálni minden embertársunk érdekét. Ameddig én irányítom ezt az intézményt, ezen elvek betartását garantálom"- zárta levelét.

Siklósi neve akkoriban vált közismertté, amikor 2003-ban megszüntették az egyik műsorát, ahová vendégként hívott meg egy több országból kitiltott, szélsőjobboldali holokauszttagadót. 2014-ben a vallási műsorok élére nevezték ki, de a Facebookon nyilvánosan posztolt zsidózásai és egyéb vállalhatatlan megnyilvánulásai miatt kirúgták. Siklósi 2018-ban ismét a közmédia kötelékébe került az M5 élén.   • Hírek
  • Személyi kölcsön