Kihagyott jelenetekkel, sorozatként kerül a Netflixre A martfűi rém

a martfui rem  sopsits foto szaboadrienn 350dpi-2
2020.07.24. 12:00

Augusztus elsején felkerül a Netflix kínálatába A martfűi rém című magyar thriller, amit mi 2016 legjobb magyar filmjének tituláltunk a kritikánkban. Az ötvenes évek második felében játszódó film egy igaz történetet dolgoz fel: 1957-ben a martfűi cipőgyár egyik munkásnőjét meggyilkolták, a rendőrség letartóztatott, majd börtönbe is zárt egy gyanúsítottat, akit aztán életfogytiglanra ítéltek. A gyilkosságok azonban folytatódtak. Az ártatlanul elítélt férfit Jászberényi Gábor, a gyilkost Hajduk Károly (interjúnk) alakítja, a tetteseket üldöző nyomozókat pedig Anger Zsolt, Trill Zsolt, és Bárnai Péter.

A netflixes premier önmagában nem biztos, hogy érne hírt, hiszen egyrészt már meg lehetett nézni más streamingszolgáltatón itthon, másrészt több, kuriózumnak számító magyar film is akkor kerül fel a szolgáltatóra (Couch Surf, A rossz árnyék), a különbség viszont az, hogy Sopsits Árpád igaz történet alapján készült sorozatgyilkosos filmje kibővített, hosszabb változatban fog megjelenni, összesen 4 darab 45 perces epizódként.

Gyors fejszámolással ki lehet okoskodni, hogy ez majdnem másfél órával több, mint az eredeti, két órás változat. Van egy kis turpisság azért, Takó Sándor producer elmondta az Indexnek, hogy nagyjából 30-35 perc új tartalom került a filmbe, a főcím, az előző részek tartalmából-blokk, és a végefőcím nyújtja meg a hosszt. Az új tartalmakról egyelőre nem tudni semmit, de arról már Hajduk Károly is mesélt az Indexnek adott interjújában, hogy a film eredeti változata háromórás volt.

A sorozatváltozathoz új főcím is készült, ami tökéletesen beleillik a Netflixen futó, megtörtént bűneseteket feldolgozó sorozatok képi világába, miközben a filmből is felvillant egy csomó emlékezetes pillanatot (az eldőlt bicikli, a fejsze, Martfű látképe).

Ezt a főcímet a premier előtt egy héttel mi is meg tudjuk mutatni, Derzsy András rendezte, az operatőrök Jorgopulos Jannis és Temesi Ádám voltak.

A producer sajtóközleménye idéző Sopsits Árpádot is, aki elmondta, hogy a filmet eredetileg sorozatként álmodta meg, de akkoriban nem volt olyan támogató, aki képes lett volna egy ilyen sorozattev mögé beállni.

A sorozatban több új szál kifejtésére, és a meglévők elmélyítésére, illetve a karakterek árnyaltabb kibontására is terem nyílt. Ezekre a filmben az időtartam okán nem volt lehetőségem. Úgy érzem a sorozat még a filmnél is jobban sikerült. Szerencsére nem csak én vagyok ezen a véleményen.

– mondja a rendező.

Ahogy Takó is írja a közleményében, ritka, de nem példa nélküli, hogy a Netflix így prezentál egy filmet, nem olyan régen Quentin Tarantino Az aljas nyolcas című westernje került fel a szolgáltatóra több részletben, minden egyes epizód elején főcímmel, és a végén stáblistával.

A filmet 2017-ben mutatták be, 46 ezren látták akkor moziban. A premierje Martfűn volt, ahova mi is elmentünk:

Ma is kísért a legismertebb magyar sorozatgyilkos

Borítókép: Kép A martfűi rém című filmből. Szabó Adrienn / Big Bang Media.