Meghalt Joe Ruby, a Scooby-Doo rajzfilmsorozat egyik alkotója

2020.08.28. 18:05 Módosítva: 2020.08.28. 23:23

87 éves korában meghalt Joe Ruby amerikai forgatókönyvíró, vágó, producer, a Scooby-Doo rajzfilmsorozat alkotóinak egyike. Ruby, aki kreatív partnerével, Ken Spearsszel együtt találta ki a világsikerű sorozat karaktereit, szerdán hunyt el Kaliforniában.

Unokája, Benjamin Ruby mondta róla:

Soha, még idős korában sem hagyta abban az írást és az alkotást.

A Warner Bros. animációs igazgatója, Sam Register szerint nagyon sok gyerek szombat délelőttjeit tette különlegessé, többek között az övét is.

Ő volt az iparág egyik legtermékenyebb alkotója, emlékezetes rajzfilmkarakterek sorát köszönhetjük neki. A Scooby-Doo több mint ötven éve közkedvelt műsora a tévéknek, nemzedékeket szórakoztatott és inspirált.

Ruby a katonaság után kezdte karrierjét Walt Disney-nél, ezután a Hanna-Barberához került, ott ismerkedett meg Spearsszel. A Scooby-Doo, merre vagy? 1969-ben indult a Hanna-Barbera produkciójaként a CBS tévécsatornán, ahol 1976-ig futott, számos film és sok újabb sorozat készült a nyomán.

Attól féltünk, nem tart tovább egy évadnál

– emlékezett vissza Spears később.

Ruby, Spears és Takamoto Ivao rajzolótársuk többféle variációt is kipróbált – volt olyan is, ahol a szereplők rockegyüttesben játszottak –, mielőtt a négy tini, Fred, Diána, Vilma, Bozont és kutyájuk, Scooby-Doo megjelent volna a képernyőn.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport