Bermuda

2003.06.17. 09:30
Ha végre itt a nyár, és meleg az idő, az ember strandra jár és nem tévét néz - ilyenkor lehet óvatosan elsütni olyan műsorokat, amelyektől aztán az egész csatorna személyzete lesütött szemmel kódoroghat a munkahelyén, de még így is látják a lépcsőházban kísértő, Tolvaly Ferencre kísértetiesen emlékeztető árnyalakot.

lássuk be, még a chatszerelemnél is betegesebb koncepció
A Hárman párban, amely egyébként csaknem percre pontosan a Barátok közt alternatívájaként került a magyar légtérbe, átgondolt szoktatókúra részét képezi, és alapjaiban nem is olyan bizarr hülyeség, amilyennek első blikkre tűnik. Ahhoz viszont, hogy megértsük, miért működhet ez fegyveres kényszer nélkül is, egy pillanatig sem szabad feledni az eddig megismert realitysztárocskák motivációit, gátlásait és persze kvalitásaikat. Három fiatalt terelnek itt be egy házba - a bevonulás során nem őket látjuk, hanem amit ők láthatnak, szóval amolyan "jön a baltásgyilkos-megesz a predátor" jelenet ez, a hozzá való zenei alámázolással -, aztán aki nemében egyedül van, az választhat a másik kettőből még aznap este, mint ahogy két csomag darabolt edámisajtot forgat az ember a kezében a hűtőpult fölött. De hát ilyen a mai fiatalság. És másnap újra és újra választani kell, ráadásul nem csupán két nő vagy férfi közül, hanem a távozás és a képernyőn maradás között is - amint ugyanis kialakul egy pár, már mehetnek is kifelé az országból, nyereményük egy kétszemélyes utazás a Neckermann jóvoltából, hess.

Ez azért bonyolítja a helyzetet, mert míg az eddigi valóságshow-knál az ismertség és a batyu forint jelentette az elsődleges késztetést, addig itt olyan emberkéket kellett kihalászni az élet sűrűjéből, akik valóban a párjukat keresik, és szent meggyőződésük, hogy leghamarabb egy tévéműsorban találhatják meg, ami, lássuk be, még a chatszerelemnél is betegesebb koncepció. Ugyanakkor nem lehetnek az ilyen elképzeléshez méltóan ocsmány szörnyek, mert pattanásokra és százkilós seggekre nem kíváncsi a néző. Ebből tehát következik, hogy a szóba jöhető jelölt jó megjelenésű, és mégis a tv2-höz fordul társkeresés céljából - tehát a jelöltjeink minden valószínűség szerint síkhülyék.

egészen Árkus József Parabolájáig gurul az emlékezet ólomüveg golyója
Az ilyen játékos dialógusteremtő képessége azonban oly csekély, hogy egy napjából nem lehet összevágni öt perc tartalmas szöveget, pedig egy ilyen félrealityben azért néha jól jön, ha valaki mond valami vicceset. Kérem szeretettel, ez az első olyan műsor, ahol a szereplők alapállásba rökönyödött arca mellé a szerkesztők utólag írják oda, hogy "basszus". Piros gondolatbuborékba mégpedig, hogy a kész mű minél inkább emlékeztessen a Bravóban közölt, levéltetvek értelmi szintjéhez igazított fotóképregényekre. De láthatunk olyan matricát is, hogy "A francba", "Hú de ciki", meg "kilátszik az alsógatyája".

Régi idők moziját idézi fel ez a megoldás, egészen Árkus József Parabolájáig gurul az emlékezet ólomüveg golyója, ahol szinkronszínészek adtak pesti vicceket a repülőgépről letámolygó Andrej Gromiko vagy Kissinger szájába. Már akkor is gagyi volt, úgyhogy itt szerencsekerekesre vették a narrációt, ettől mindjárt korszerűbb. Kíváncsi lennék, tudta-e előre a Hárman párban első hölgyszereplője, hogy ő azt gondolta egy ízben, hogy "én jobban rátekerednék", Józsira mármint, hastáncolás örvén.

Az a legjobb, hogy ennek a szemmel láthatóan minimális igénnyel, ám igazi prosztó humorral elkészített sorozatnak kellene Magyarországon megkedveltetni a "romantikus", a párválasztásra kihegyezett reality show-kat. Ebből a szempontból olyan, mintha az ellenség csinálta volna. Sziszifuszi szkarabeuszmunka lesz visszatoszogatni a hegyen azt az imént megidézett golyót. Egyébként terjed egy pletyka, vagy legalábbis lehet, hogy terjed, amely szerint Sváby András októbertől szerepet kap a Barátok köztben, ha netán nem sikerül. Úgyhogy sikerülnie kell.

Most, hogy így összeállnak a képkockák, kénytelen vagyok elismerni, a Hárman párban amellett, hogy a 2003-as év eddigi legrosszabb látványa, a legeredetibbek között is helyet kap. Ez a két adottság sokszor elég a hét határra szóló, zajos sikerhez, futottak így be ma már nagyrabecsült produkciók: olyan ciki, hogy szórakoztató nézni. Nem halott ez az irány, csak merészség kell hozzá. De sokkal olcsóbban kedvére tehettek volna a hazai cikifan-kluboknak, ha a most éjjel két órakor, eldugva vetített Battle Dome-ot hoznák ki kora estére. Az egy amerikai pankrációműsor, ahol nagyon egyszerű emberek jól fejberúgják és olykor vuduvarázslattal megölik egymást ahelyett, hogy a Balatonon motorcsónakáznának és egyáltalán eszükbe jutna a szaporodás. Ajánom mindenkinek szombatonkénti éjjelekre, hétköznap este meg az ember úgyis strandra jár, vagy valahova el.