Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Botránygyanús filmplakát

2002.11.12. 12:19
A keresztet és horogkeresztet egyesítő filmplakátot nem közölték az újságok, bár a Benetton egykori reklámtervezőjének munkája nem törvénysértő.
Costa-Gavras Ámen című filmjének magyarországi forgalmazója, a Budapest Film számít arra, hogy a katolikus egyház esetleg tiltakozni fog a holokausztról szóló, valós eseményeket feldolgozó alkotás kapcsán - közölte Berecz Katalin, a Budapest Film munkatársa az MTI-vel.

A görög származású Oscar-díjas rendező filmje Kurt Gerstein SS-tisztről szól, aki úgy tudta, hogy a Cyklon-B gázt a tífusz megfékezésére szállítják a haláltáborokba. Amikor megbizonyosodik arról, hogy a gázt nagy töménységben emberek meggyilkolására használják, egyebek között az egyházat - XII. Pius akkori római pápát - igyekszik rábírni a holokauszt elleni állásfoglalásra. Ám az egyházfő hallgatott.

Berecz Katalin szerint a katolikus egyház nyilvánvalóan védeni fogja saját álláspontját, de a 2002-ben készült film - hangsúlyozta - éppen azokról a papokról szól, akik felemelték a szavukat, és mindent elkövettek, hogy nyilvánosságra kerüljön a holokauszt ténye.

A zsidó egyház nem tiltakozik, ellenkezőleg, fontosnak tartja a film bemutatását - tette hozzá, utalva arra, hogy a Budapest Film a Magyar Zsidó Kulturális Egyesülettel közösen szervezte a premier előtti vetítést.

Szavai szerint a dokumentarista jellegű film - amely indult az ez évi Berlini Filmfesztiválon - nem kíván sokkolni, a haláltáborokat nem láttatja, 132 perc alatt elmesél egy valós történetet.

A Magyarországon mindössze három kópiával futó francia-német film - amely Rolf Hochhuth A helytartó című drámája alapján készült - csütörtöktől látható a Mammut, a Művész és a Puskin moziban.

A filmforgalmazó elmondta, hogy a kis költségvetésű, angol nyelvű, feliratos művészfilmet - a heves vitát kiváltó reklámkampány ellenére - Franciaországban kedvezően fogadták.

Berecz Katalin nem találja sértőnek a keresztény keresztet és a náci horogkeresztet "egyesítő" motívumot a film reklámplakátján, amelyet a Benetton egykori reklámembere, a viharos kampányairól elhíresült Oliviero Toscani készített.

A filmnek el kell jutnia a nézőkhöz, és a figyelemfelkeltő plakát abban segít, hogy a filmben ábrázolt tények közismertté váljanak - hangsúlyozta.

Ismertetése szerint az Önszabályozó Reklám Testület október 28-i véleményében egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy a plakát magyar jogszabályokba, illetve etikai előírásokba nem ütközik.

Berecz Katalin szólt arról, hogy a külföldön bírált és egyes magyar kritikusok által is botrányosnak ítélt plakát címlapon való megjelentetését a Pesti Műsor először elutasította, később azonban úgy döntött, elfogadja az említett reklámtestület állásfoglalását; a Pesti Műsor szerdán megjelenő számának címlapja az Áment fogja reklámozni.

A Pesti Est cím- és hátlapon sem volt hajlandó lehozni a plakátot, amely a már megjelentetett különszám belső oldalán szerepel. A Budapest Film e két nyomtatott orgánumon kívül még a Mai Napban hirdetett volna, amely szintén elutasította a reklámanyag közzétételét. A napilap indoklása szerint a plakát kifejezetten alkalmas arra, hogy az olvasók nagy részének vallási érzelmeit vagy jó ízlését sértse.

Kitért arra, hogy a Toscani-féle plakát már látható az utcákon, illetve 20 ezer szórólap készült egyik oldalán az ominózus reklámfelülettel, hátoldalán pedig tartalmi ismertetővel.