Az ORTT szerint káros az Apám beájulna

2005.01.11. 18:18
A szexualitás tisztán az ösztöni kielégülés eszközeként ábrázolja Sas Tamás filmje, de erre nem figyelmeztetett az RTL Klub.
Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága állampolgári bejelentésre megvizsgálta az RTL Klubon 2004 december 12-én sugárzott Apám beájulna című filmet és arra az egyhangú álláspontra jutott, hogy a műsorszolgáltató nem a megfelelő korhatárjelzést alkalmazta.

"A műsorszámok minősítésétnél a műsorszolgáltatónak szem előtt kell tartania, hogy a gyermek fejlődésében meghatározó jelentőséget tulajdonítanak a tizenkét és tizenhat év közötti életkornak, miután erre az időszakra tehető a gyermek világképének és értékrendszerének kialakulása" - áll a Panaszbizottság közleményében.

A Panaszbizottság állásfoglalása szerint a tizenkét év felettiek számára ajánlott műsorszámok nem csábíthatnak olyan hősökkel való identifikációra, akiket antiszociális, destruktív viselkedésformák jellemeznek, valamint nem sugallhatnak kettős értékrendet, amely a gyermekekben identitászavart, morális bizonytalanságot keltenek.

Ösztöni kielégülés

"Különösen kerülendők továbbá az olyan műsorszámok, amelyek a nemi szerepeket illetően negatív kliséket terjesztenek, a partnerkapcsolatokban nem az egyenrangúságot hirdetik, és amelyekben a szexualitás tisztán az ösztöni kielégülés eszközeként jelenik meg" - teszi hozzá az ORTT Panaszbizottsága.

Az eljáró tanács egyhangú véleménye szerint a műsorszolgáltató a műsorszámnak tizenkettes korhatárjelzéssel, esti főműsoridőben történő sugárzásával súlyosan megsértette a médiatörvényt.

Az ORTT Panaszbizottságának határozata semmilyen jogi következménnyel nem jár, a közlemény a televíziós csatornát nem kötelezi semmire.