Megvannak az ARC győztesei

2008.08.26. 16:29
Augusztus 28-tól láthatóak a kilencedik ARC óriásplakát-pályázat bemutatásra érdemesre tartott alkotásai az Ötvenhatosok terén. A szervezők kedden adták át a győztesek díjait a Szépművészetiben.

Több mint hatvan óriásplakátot, fotókat, képregényeket, egyperces filmeket, illetve kilencven egyéb plakátot láthatunk a boldogság jegyében csütörtöktől csaknem három héten át Budapesten, az Ötvenhatosok terén a 9. ARC-kiállításon. A pályázat győzteseinek kedden, a Szépművészeti Múzeumban adták át a díjakat.

Boldog győztesek

Mint azt Geszti Péter, az ARC egyik alapítója a díjátadót megelőző sajtótájékoztatón felidézte, arra kérték a pályázókat, gondolkodjanak el azon, meg lehet-e jeleníteni a boldogságot vagy annak hiányát vizuálisan. Az idei ARC óriásplakát-pályázat győztese a Barta Árpád és Szabó Ádám alkotópáros lett Már bennem című munkájával. Az év kulturális plakátja Tóth Andrejé lett, aki az A38 állóhajónak tervezett munkájával érdemelte ki az elismerést. Az egyperces film kategóriában Turai Balázst jutalmazták Last Minute című alkotásáért.

Éneklő suna

A kiállítás zsűrijének dilemmát okozott egy plakát, mely néhány vonallal megrajzolt női nemi szervet ábrázol, amint a Boldogság gyere haza című sláger refrénjét énekli. A zsűri végül úgy döntött, a munkát nem állítja ki, de díjat ítél neki. Így született meg a Dilemma-díj, amelyet Malatinszky Vivien vehetett át kedden.

A Partners Hungary Alapítvány két üzenet megjelenítését várta az ARC-cal közösen kiírt pályázatára jelentkezőktől. Mint azt Deák Éva ügyvezető igazgató elmondta, a "Nőkszava - a férfiak és nők esélyegyenlőségének kérdései" témakör a nők és a férfiak valódi társadalmi esélyeinek mértékéről, minőségéről, buktatóiról szól, a "Ne csak a lépcsőházban mondd el a frankót!" című témakörrel pedig a részvételi demokrácia erősítése a céljuk, azt szeretnék tudatosítani, hogy a "lépcsőházi", utcai politizálás mellett mindenkinek van joga és esélye a politikai döntéshozókkal kapcsolatba kerülni.

Gyerekarc

Idén először gyerekeknek is hirdettek pályázatot, amire még szeptember 15-ig lehet jelentkezni. A "Mi a legjobb dolog a világon?" témában rajzolt, festett, ragasztott, digitális technikával készült A4-es formátumú alkotásokat vár az ARC. Két kategóriában, 6-10, és 10-14 éves korcsoportban nevezhetnek. A zsűri által kiválasztott legjobb 50 alkotást óriási méretűre nagyítják ki, október 3-tól a fővárosban, a IX. kerületi Ferenc Napi Búcsún, a Bakáts téren, szabadtéri kiállításon állítják ki őket.