Sikeres a pánafrikai Big Brother

2003.06.02. 14:42
Tizenkét afrikai ország egy-egy képviselőjét zárták össze egy luxusvillában, ahol leginkább a nemzeti ellentétek okoznak feszültséget.
Egy hete indult útjára a Big Brother első nemzetközi kiadása, amelyben a szereplők tizenkét afrikai országot képviselve versengenek egymással. A dél-afrikai M-Net társaság negyven országban fogható fizetős csatornáján vetítik a Big Brother pánafrikai kiadását, amelyben többek közt Uganda, Angola, Tanzánia, Ghána és Nigéria egy-egy állampolgárát zárták össze egy luxusvillában, hogy ott a műsor készítőinek reményei szerint megismerjék egymást és az afrikai népek színes kultúráját.

A játékban részt vevő hét féri és öt nő között csupán egy fehér van, Stefan, aki Namíbia színeiben költözött be a házba. A százhat napon át tartó showban pedig kereken százezer dollár a tét.

Már nem fehér a Nagy Testvér

A villa falai közt, de távol Afrikától
Dél-Afrikában már két Big Brother szériát vetítettek, de ezek leginkább csak a fehér lakosság körében voltak népszerűek, a nemzetközi verzió azonban minden országban sikert aratott. - nyilatkozta Carl Fischer produkciós igazgató a BBC-nek. A médiaszakember véleménye szerint a műsor többek közt hozzájárulhat ahhoz, hogy Afrika népei jobban megismerhessék egymást, hiszen a dél-afrikai fehér lakosság például szinte nem is ismeri a kontinens más népeinek kultúráját.

A műsorban a legnagyobb gondot éppen a kulturális különbségek okozzák, a játékosok ugyanis gyakran nem értik egymást, vagy félreértik a másik viselkedését. A nyugat-afrikaiak például szinte állandóan hangosan beszélnek és harsányan gesztikulálnak, amit a teljes más kulturális közegből érkező dél-afrikai versenyzők általában a harag jeleként értelmeznek.

Nemzetek csatája

A műsor hamar a nemzeti küzdelem színtere lett, sok néző hazafias SMS-ekben buzdítja saját országa játékosait. Mivel az adásokat legtöbben Dél-Afrikában nézik, ráadásul ebben az országban rendelkeznek a legtöbben telefonnal, a dél-afrikai versenyző előnyét egy speciális szavazási rendszerrel próbálták mérsékelni a reality show készítői. A szavazatokat országonként összesítik, vagyis minden ország egy-egy embert szavazhat ki, a Big Brotherben nem érintett államokból érkező voksokat pedig egy tizenharmadik szavazatban összesítik.