Rasszista botrány lett a Big Brotherből

2007.01.17. 15:52
Az angol Big Brotherben egyfolytában beszólnak az indiai játékosnak, a rasszista megjegyzések miatt már a kormányfő is felszólalt a parlamentben. A házban ráadásul nem egyszerű embereket, hanem sztárokat zárt össze a Channel 4.

Rasszista botrányba kezd fulladni a brit Big Brother-sorozat sztárok részvételével futó jelenlegi epizódja, miután a BB-ház lakói közül többen is rosszízű megjegyzésekkel illették az egyik indiai lakótársat. Az ügyben szerdán a brit kormányfő is megszólalt, a műsor főszponzora pedig kilátásba helyezte a támogatás felülvizsgálatát.

Az élőben sugárzott, meglehetősen egyértelmű sugdolózások soha nem látott nézői panaszáradatot indítottak el, amelynek nyomán a brit médiafelügyelet (Ofcom) és a területileg illetékes rendőrség is vizsgálatot kezdett. Az Ofcom szerdai bejelentése szerint a hatósághoz addig 13 ezer nézői bejelentés érkezett telefonon és emailben, és a rendőrségre is befutottak feljelentések.

A Channel 4 kereskedelmi adón futó "Celebrity Big Brother" - vagyis a showbiz közismert személyiségeit, énekeseket, modelleket, színészeket egy fedél alá gyűjtő BB-ház - szereplői az indiai filmipar egyik fénylő csillagát, Shilpa Shettyt kezdték ki.

Pakinak hívják, pedig nem is

Egyes nézői bejelentések szerint a többiek például "pakinak" nevezték a fiatal színésznőt. Ez a Nagy-Britanniában élő pakisztáni közösség rendkívül durva, lealacsonyító megjelölése az angol nyelvben (nem beszélve arról, hogy az oldalvágás célzottja ezúttal indiai, és nem is pakisztáni).


Shilpa Shetty

Az egyik BB-lakó egyenes adásban kérdezte meg a csinos indiai sztártól, hogy rendes házban, vagy "valami kunyhóban" él-e, egy másik alkalommal pedig, amikor Shilpa indiai módra elkészített sült csirkével akart kedveskedni a lakótársaknak, többen elhúzták a szájukat, kifogásolva, hogy a színésznő kézzel érintette az ételt. "Ki tudja, hol jártak azok a kezek" - hangzott az egyik megjegyzés.

Az egyik lakótárs azt találta kérdezni, hogy az indiai nőknek nő-e borosta az arcukon, egy másik pedig következetesen csak úgy szólítja Shilpát, hogy "az az indiai", és nem hajlandó kiejteni a nevét.

Politikai ügy

Az ügy politikai botránnyá kezd fajulni. Keith Vaz parlamenti képviselő, választóinak megkeresésére, szerdán határozati javaslatot terjesztett az alsóház elé, azzal a céllal, hogy a ház szólítsa fel a program készítőit "sürgős közbelépésre". A határozat követelné, hogy a műsorkészítők emlékeztessék a BB-ház lakóit: elfogadhatatlanok a rasszista megnyilvánulások.

Ugyanaznap, az azonnali képviselői kérdések és miniszterelnöki válaszok heti félórájában Tony Blair kormányfő - képviselői felvetésre - kijelentette: a szóban forgó műsort ugyan nem nézi, de a rasszizmus minden formáját tűrhetetlennek tartja.

A programot szponzoráló Carphone Warehouse, a legnagyobb brit mobiltelefon-forgalmazó hálózat - amely hírek szerint évi 3 millió fonttal (egymilliárd forinttal) támogatja a BB-sorozatot - közölte, hogy "felülvizsgálja" a szponzori szerződést.

Igazán híresek

A Celebrity Big Brother szereplői közt egyébként nem Shilpa az egyetlen kisebbségi származású. A házban él Michael Jackson bátyja, Jermaine, aki annak idején még a Jackson Five-ban is szerepelt. Rajta kívül az S Club 7 egykori énekesnője, a Big Brother harmadik szériájának harmadik helyezettje, a Steps együttes egykori énekese, a Szupercsapat című, nyolcvanas évekbeli filmsorozat egykori szereplője, a Sunday Mirror egyik újságírónője, és hozzájuk hasonlóan nagy formátumú csillagok népesítik be a Big Brother-házat.