Leállították az arab Big Brothert

2004.03.03. 00:19
Óriási tiltakozásokat váltott ki az arab Big Brother tv-show, ezért most felfüggesztették az adást.
Az első arab Big Brother show, amelyet a Perzsa-öbölbeli Bahrein államból indítottak, óriási felháborodást váltott ki, erkölcstelennek minősítve hat férfi és hat nő együttélését egy villában anélkül, hogy házasok lennének.

A műsor közvetítését februárban kezdték egy tengerparti villából el-Muharrak szigetén, ahol a - különböző arab etnikai csoportokhoz tartozó - fiúk és a lányok külön helyiségeket használnak, de a nappaliban, a konyhában és a kertben szabadon találkozhatnak egymással, így próbálva ki, mennyire tudnak együtt élni. A nézők szavazatai döntik el, ki nyeri a sorozatot.

A hét végén mintegy ezer iszlámista tiltakozott el-Manámában a sorozat ellen, és iszlámista képviselők azt helyezték kilátásba, hogy megkérdezik az információs minisztert a témáról, ezért a nagy társadalmi ellenállás hatására hétfőn felfüggesztette a közvetítést az MBC2 tévétársaság. Az arab hagyományok szigorú határokat vonnak a nőtlen férfiak és hajadon nők közé, ám ezeket a televízió kevéssé vette figyelembe.

"A felfüggesztésről szóló döntés ma született" - idézte a szóvivő a műholdas csatorna nyilatkozatát. A szóvívő nem mondott el a döntéssel kapcsolatos további részleteket.

Az első Big Brother-sorozat Hollandiában készült, azután terjedt el Nagy-Britanniában, majd az Egyesült Államokban. Az arab országokban - az ehhez kissé hasonló, de csak nőket mutató, most véget ért párkereső műsort nem számítva - ez volt az első ilyen próbálkozás.