Először büntették meg a BBC-t

2007.07.09. 17:48
Története során először vetett ki pénzbüntetést a brit médiahatóság a BBC közszolgálati televízióra. A tévé egyik gyerekműsorában egy éppen ott lévő gyereket kértek meg, hogy játssza el egy telefonos vetélkedő nyertesét.

Az Ofcom brit médiahatóság hétfői döntésének értelmében a British Broadcasting Corporation (BBC) 50 ezer fontot (18 millió forintot) köteles befizetni, amiért az 1958 óta futó és nagy népszerűségnek örvendő Blue Peter című gyerekműsorában megtévesztette a televíziónézőket. A 2006. november 27-i adás emeltdíjas telefonos vetélkedőjében a gyerekek egy játékot nyerhettek, ha felismerik az Eastenders című klasszikus sorozat egyik szereplőjét a lábáról.

Negyvenezren telefonáltak, de egy technikai hiba miatt nem tudták a nyertest kiválasztani, így a műsorkészítők egy, a szüleivel éppen a stúdióban vendégeskedő kislányt kértek meg, hogy játssza el a győztest. Ő úgy tett, mintha telefonált volna, holott ugyanabban a stúdióban tartózkodott, mint a műsorvezetők. Egy másik látogató azonban látta, mi történt, és jelentette az esetet, bár csak hónapokkal később, márciusban.

Elnézést kérnek

A BBC a döntést követően közleményt adott ki, amiben hangsúlyozza: nagyon bánják, hogy a hatóság pénzbírság kivetését látta szükségesnek az ügyben. "Mint ahogy már korábbi állásfoglalásainkból is kitűnt, teljes mértékben elfogadjuk az eset komolyságát, és elnézést kérünk, amiért visszaéltünk nézőink bizalmával" - olvasható a televízió által nyilvánosságra hozott közleményben.

Nem a BBC az egyedüli televízió, amelyre ezekben a napokban rájár a rúd Nagy-Britanniában: múlt héten a Channel 4 televíziócsatorna számára műsorokat készítő Eckoh Ltd-t sújtották 150 ezer fontos pénzbírsággal, amiért a szintén nagy népszerűségnek örvendő Richard és Judy Showban a nyertes meglétét követően is arra buzdították a nézőket, hogy emelt díjas telefonszámot hívjanak.