Lemondott egy BBC-s vezető a királynő körüli botrány miatt

2007.10.05. 17:18
Lemondott pénteken a BBC televízió egyes csatornájának intendánsa a botrány miatt, amely az uralkodóról készült dokumentumfilm körül robbant ki még a nyáron.

A BBC az ősszel készül bemutatni az ötrészes dokumentumfilm-sorozatot, amely II. Erzsébet királynő tavalyi egész évét kíséri végig, Egy év a királynővel címmel. A műsort készítő produkciós cég még július első felében mutatta be a filmből összevágott előzetesét a sajtónak, és ebből azonnal óriási botrány lett. Kiderült, hogy a társaság a nagyobb hatás kedvéért egy egyébként is kényes jelenetsor - mikor a királynő dührohamot kap - időbeli sorrendjét átszerkesztette.

Isten óvja

Erzsébet királynő a képsoron teljes uralkodói díszben ült Annie Leibovitz amerikai portréfotós kamerája előtt, és a művész megkérte: vegye le a gyémántokkal kirakott koronáját, mert a díszruha úgy még jobban érvényesülne.

Az uralkodó a produkciós cég által bemutatott előzetes ajánlóban indulatosnak tűnő hangon, a fotós szavába vágva utasította ezt vissza, majd úgy tűnt, mintha a királynő egy folyosón, dúlva-fúlva, idő előtt távozott volna a fotózásról.

Kiderült azonban, hogy ez félrevezető volt, mivel ez utóbbi jelenet nem a fotózás után, hanem előtte készült, és valójában azt mutatta, amint a királynő éppen a portré készítéséhez berendezett szoba felé tart a Buckingham-palotában, nem pedig onnan távozik. Ezek szerint a képsoron Erzsébet az udvarhölgyet utasította rendre valamiért, és nem a Leibovitzcal történt nézeteltérésére utalt szavaival.

Elintézték

A BBC elismerte, hogy súlyos szakmai hiba történt, és több mint 80 éves fennállása során először megkövette a brit uralkodót. A királynő meg nem erősített korabeli sajtóértesülések szerint a botrány miatt követelte a film levételét a műsortervből.

Az ügyben független vizsgálat indult, és az erről pénteken kiadott jelentés súlyos eljárási hibákat rótt fel a BBC-nek. Többek közt azt, hogy a világ első számú közszolgálati műsorszóró cége "túl sok felelősséget ruházott át" az uralkodóról készült film forgatása és előzetes hírverése során a külsős produkciós cégre.

Mindezek után Peter Fincham, a BBC One intendánsa péntek délután benyújtotta lemondását Mark Thompsonnak, a BBC vezérigazgatójának.

Thompson pénteken maga is súlyos hibának nevezte, hogy félrevezető információk kerültek nyilvánosságra a királynőről. A helyzetet súlyosbítja, hogy nem ez az egyetlen olyan botrány az utóbbi időben, amely megingatni látszik a BBC világszerte kikezdhetetlennek tartott etikai normáit és megbízhatóságát. A cég néhány hete például egy időre felfüggesztette tévé- és rádióállomásai összes betelefonálós vetélkedőműsorának sugárzását, miután kiderült: többször előfordult a kvízműsorok eredményeinek meghamisítása. Az egyes programok stábjának tagjai több alkalommal a vetélkedő részvevőjének adták ki magukat élő adásban, és "megnyerték" az adott feladványt.