Olivér
5 °C
8 °C

Lemondott egy BBC-s vezető a királynő körüli botrány miatt

2007.10.05. 17:18
Lemondott pénteken a BBC televízió egyes csatornájának intendánsa a botrány miatt, amely az uralkodóról készült dokumentumfilm körül robbant ki még a nyáron.

A BBC az ősszel készül bemutatni az ötrészes dokumentumfilm-sorozatot, amely II. Erzsébet királynő tavalyi egész évét kíséri végig, Egy év a királynővel címmel. A műsort készítő produkciós cég még július első felében mutatta be a filmből összevágott előzetesét a sajtónak, és ebből azonnal óriási botrány lett. Kiderült, hogy a társaság a nagyobb hatás kedvéért egy egyébként is kényes jelenetsor - mikor a királynő dührohamot kap - időbeli sorrendjét átszerkesztette.

Isten óvja

Erzsébet királynő a képsoron teljes uralkodói díszben ült Annie Leibovitz amerikai portréfotós kamerája előtt, és a művész megkérte: vegye le a gyémántokkal kirakott koronáját, mert a díszruha úgy még jobban érvényesülne.

Az uralkodó a produkciós cég által bemutatott előzetes ajánlóban indulatosnak tűnő hangon, a fotós szavába vágva utasította ezt vissza, majd úgy tűnt, mintha a királynő egy folyosón, dúlva-fúlva, idő előtt távozott volna a fotózásról.

Kiderült azonban, hogy ez félrevezető volt, mivel ez utóbbi jelenet nem a fotózás után, hanem előtte készült, és valójában azt mutatta, amint a királynő éppen a portré készítéséhez berendezett szoba felé tart a Buckingham-palotában, nem pedig onnan távozik. Ezek szerint a képsoron Erzsébet az udvarhölgyet utasította rendre valamiért, és nem a Leibovitzcal történt nézeteltérésére utalt szavaival.

Elintézték

A BBC elismerte, hogy súlyos szakmai hiba történt, és több mint 80 éves fennállása során először megkövette a brit uralkodót. A királynő meg nem erősített korabeli sajtóértesülések szerint a botrány miatt követelte a film levételét a műsortervből.

Az ügyben független vizsgálat indult, és az erről pénteken kiadott jelentés súlyos eljárási hibákat rótt fel a BBC-nek. Többek közt azt, hogy a világ első számú közszolgálati műsorszóró cége "túl sok felelősséget ruházott át" az uralkodóról készült film forgatása és előzetes hírverése során a külsős produkciós cégre.

Mindezek után Peter Fincham, a BBC One intendánsa péntek délután benyújtotta lemondását Mark Thompsonnak, a BBC vezérigazgatójának.

Thompson pénteken maga is súlyos hibának nevezte, hogy félrevezető információk kerültek nyilvánosságra a királynőről. A helyzetet súlyosbítja, hogy nem ez az egyetlen olyan botrány az utóbbi időben, amely megingatni látszik a BBC világszerte kikezdhetetlennek tartott etikai normáit és megbízhatóságát. A cég néhány hete például egy időre felfüggesztette tévé- és rádióállomásai összes betelefonálós vetélkedőműsorának sugárzását, miután kiderült: többször előfordult a kvízműsorok eredményeinek meghamisítása. Az egyes programok stábjának tagjai több alkalommal a vetélkedő részvevőjének adták ki magukat élő adásban, és "megnyerték" az adott feladványt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?