Big Brother-klónok: nagyobb sebességre kapcsolva

2000.03.28. 17:15
Már csak nyolcan maradtak versenyben a negyedmillió márkás fődíjért. A Big Brother névvel futó élő szappanopera újabb folytatására vasárnap este 3,81 millió német néző volt kíváncsi. Miközben újabb szereplő intett búcsút a lakókonténernek, beindították az ingyenes Big Brother tőzsdét, ahol a szereplők "részvényeivel" lehet kereskedni, Nagy Britanniában pedig a Channel 4 tévéadó 70 ezer font fődíjjal hasonló show indítását szervezi. Az eredeti Big Brother showt kitaláló holland Endemol eközben újabb sebességekre kapcsol.

Ketten már kiestek
A sokat kritizált német tévéshownak vasárnap óta már csak 8 szereplője van. A Big Brother házat a hétvégi telefonos végszavazás után a 24 éves Jana hagyta el. A nézők 64 százaléka őrá szavazott. A másik lányra, Jonára - aki az ötödik napon önként hazament Despina helyére ugrott be -csak a könyörtelen nézők 34 százaléka szavazott. (Két héttel ezelőtt egy fiút szavaztak ki a nézők, aki a kirúgatása előtti utolsó napokban szinte könyörgött a kamerák előtt, hogy ne őt válasszák.) A pszicho-show tétje elég magas, aki ugyanis ultolsónak marad, besöpörheti a győztesnek járó 250 ezer márkát.

A most hazaküldött lány volt egyébként az egyik legextrémebb szereplő. Bemutatkozó anyagában azt állította magáról, hogy fogorvosasszisztensnek tanult, de telefonszex szolgáltatással keresi a kenyerét, illetve hogy a lakóközösségbe kedvenc szex-golyócskáit is magával vitte.

Zlatko töri a fejét
Ki is lehet az a Shakespeare?
A kiesést közvetítő vasárnapi adást Németországban 3,81 millió néző izgulta végig (12,8 százalékos nézettség), ami új rekord a lassan egy hónapja zajló Big Brother adás történetében. Ausztriában a becslések szerint 267 ezer nézőt érdekelt az RTL 2 műsora.

Johannes Rau német államfő tanácstalanul áll a pszicho műsor előtt. Szomorúnak találja, hogy az emberek a sok pénz és egy kis hírnév kedvéért, látszólag önként feladják a szabadságukat. "A védett magánszféra és intimitás alapvető jogának feladásával véleményem szerint itt átléptek egy határt" - jelentette ki a német államfő, anélkül, hogy említette volna a konkrét műsor nevét.

Felvásárolják a BB kitalálóját?

A Big Brother koncepciót kiötlő Endemolra, Európa legnagyobb független tartalomszolgáltatójára március közepén tett felvásárlási ajánlatot a távközlésben érdekelt spanyol Telefónica. A tranzakció az Endemolt 5,5 milliárd euróra értékeli. A spanyol cég saját részvényeivel fizetne a holland műsorgyártó összes papírjáért. A Telefónica számára az Endemol műsorai kulcsfontosságúak, hiszen így távközlési csatornái (internetes vonali szolgáltató és mobiltelefonos leányvállalatai) számára megfelelő tartalmat tud biztosítani. A felvásárlás nyomán az Endemol kiterjeszthetné tevékenységét többek között az bériai-félszigetre és Latin-Amerikára is.

A médiafelügyeleti szerv betiltását az RTL2 tévécsatornán futó sorozat egyébként megúszta, miután a szervezők a totális ellenőrzés helyett naponta egy óra kameramentes időt biztosítottak a szereplőknek. Ebben az időszakban az élő közvetítés leáll, és az internetre sem adnak az online kamerák. A szervezők állítólag figyelmeztették a szereplőket, hogy ne a kameramentes időben aktivizálják magukat (ha semmi izgalmas nem történik a kamerák előtt, az ronthatja a sorozat nézettségét).

A jövő hétvégén a szereplők a "beszámoltatószoba" magányában, de a nézők milliói előtt ismét megnevezik két társukat, akit szerintük a legközelebbi alkalommal ki kellene majd ejteni a showból. Az egymás ellen forduló szereplők két csoportra szakadtak, a most hazaküldött Jana például néhány társától el sem köszönt.

A szervezők egyik elejtett mondatából sokáig arra következtettek a show hívői, hogy az egyik szereplő profi színész, akit a szervező cég becsempészett az egyébként alaposan megrostált jelentkezők közé. Az ő feladata lehet, hogy tartsa az életet a súlyos nyomás alatt álló szereplőkben, csökkentse a bezártságérzésüket. Közvetve belülről irányíthatják a történéseket, és például odaadó társként csillapíthatja a túl heves összetűzéseket. Néhány szereplő múltjában a kitartó kíváncsiskodók leltek ugyan fehér foltokra (például a lakhelyként megadott helységben nem ismerik a családot), de konkrétan senkiről nem bizonyosodott be, hogy "kém" volna. A kiszivárogtatás lehet csak a szervezők trükkje volt, hogy valamilyen módon izgalomban tartsák a nézőket.

Manuela és Kerstin a konyhában
Online izgalmak
Újabb online izgalmakra adhat okot, hogy beindították az ingyenes Big Brother tőzsdét, ahol a szereplők "részvényeivel" lehet kereskedni, és a népszerűségük alakulásától függően a tőzsdézők nyereséget vagy veszteséget könyvelhetnek el. Hírlevelekre lehet feliratkozni, hogy a fontos eseményekről értesíthessenek bennünket. Ugyanígy SMS jelentéseket is lehet kérni, hogy azonnal megtudjuk, ha a showban fejlemény van. A szereplők sztárrá felépítése szépen halad előre, már meg lehet rendelni például a telefonos ébresztést, ahol a kedvenc szereplő hangja űzi el az álmot a Big Brother-hívő csipás szeméből.

Nagy britanniában a Channel 4 tévéadó 70 ezer font fődíjjal hasonló show indítását szervezi. Itt is 10 szereplő lesz, 24 kamera a házban, és kilenc héten át a napi tévéösszefoglalókon kívül folyamatosan adják Real Videóban is a történéseket. Az eredeti Big Brother showt kitaláló holland Endemol eközben újabb sebességekre kapcsol. Már úton van a busz (De Bus), ahol 9 szereplő hetekig összezárva, kamerák által figyelve utazik. (A fővárost az utazóknak idő előtt el kellett hagyniuk, mert anarchisták megdobálták a járművet.) A Big Brother legújabb ízléses verziója ("Összekötözve") az SBS6 csatornán még brutálisabb lesz: öt embert egy hétre összekötöznek egymással. Naponta egyvalaki kijön közülük. A végén egy pár marad.