Bekamerázták egész Berlint egy napra

2008.09.24. 12:08
A német-francia Arte kulturális csatorna művészeti projektjében nyolcvan tévéstáb kereste a témát egy napon keresztül Berlinben. A forgatáshoz bárki csatlakozhatott, a felvett több mint ezer órányi nyersanyagot egy éven át vágják.

Filmezni, filmezni, filmezni! - ezt az egyetlen utasítást adta a Berlin minden részében felállított mintegy 80 kamera operatőreinek Volker Heise, egy mindeddig példátlan tévés-filmes vállalkozás szervezője, producere és rendezője.

Mint arról a párizsi Le Monde eheti műsormellékletében beszámol, szeptember 5-én kora hajnalban kezdődött és másnap reggel 6-kor végződött a filmezés, amelybe mindenki úgy vágott bele, hogy nem tudhatta, mit fog megörökíteni a maga posztján.

Oktatóvideó nagyon kezdőknek

A "bekamerázott" német főváros legismertebb és legváratlanabb pontjain kezdték meg különböző időpontokban az Arte francia-német televízió számára a forgatást: a krematóriumtól a labdarúgó-stadionig, a börtöntől a nagyáruházig és a városi szeméttelepig.

"Filmezni bármi történik, filmezni, hogy meglephessen mindenféle váratlan dolog, de nem annak megörökítésére törekedni, amit előre elhatároztunk" - magyarázta a vállalkozás filozófiáját Volker Heise.

És valóban adódtak váratlan meglepetések: egy patkányirtó, akinek útját szintén kamera kísérte, oszló hullára bukkant egy pincében, a Charité kórházban pedig egy újszülött születését örökíthették meg a kivitelező fél tucat berlini cég kamerái.

A munkának csak a kisebb része volt, hogy a digitális kamerák  több mint ezer órányi videofelvételt rögzítettek: ezt követően kilenc hónapot vesz igénybe a felvett anyag vágása, hogy kiadjon egy 24 órás, kizárólag Berlin mindennapi életének szentelt realityt.

Hogy a kép teljes legyen, külön kamera követte egy török bevándorló család életét, és mintegy tizenöt szereplő napjának epizódjai is vissza-visszatérnek majd a képernyőn. E "főhősök" között lesz Klaus Wowereit polgármester, Sasha Waltz koreográfus vagy például Paul van Dyk lemezlovas.

Ráadásul nem csak profi stábok forgattak egy napon keresztül Berlinben, hanem bárki kamerát ragadhatott, akinek kedve volt hozzá, az anyagot pedig internetre feltöltve akár a végső dokumentumfilmbe is bekerülhetett. A gyártó cég egy oktató videón mutatta meg, hogy mit szeretnének, illetve mit nem szeretnének látni a videókon, sőt a teljes hozzá nem értőknek is elmagyarázták a videózás alapjait, majd a feltöltött anyagok egy részét a projekt honlapján közzé is tették.

A Berlin 24 h című műsor pontosan egy évvel a forgatás után, 2009. szeptember 5-én hajnaltól 6-án reggelig lesz látható a német-francia, Magyarországon is sok helyen fogható Arte csatornán, amelynek műsora a megszokotthoz képest ezen a napon teljesen átalakul.

Bár az eredmény még nem ismeretes, Denis Poncet francia rendező már jelezte: szívesen megcsinálná ugyanezt - New Yorkban.