Emőke
-4 °C
9 °C

A Crepto-mise folytatódik

2001.06.07. 08:25
Ezeken a hasábokon már esett szó a Crepto korábbi reklámjáról és az effajta termékek hirdetésének problematikájáról. Akkor a szó nemcsak esett, de fel is emeltetett a fécesz és a virág profán összekapcsolása okán. A trend folytatódik, ám ezúttal már átcsúszik a transzcendensbe.
Szimbólumok. A reklámipari kánon a pisi és vér helyett például windowskék indikátort használ a nedvszívóképesség bemutatására. Néhány ilyen nedvszívási spot után az ember úgy érzi, ez az a faktor, ami egy civilizáció fejlettségét legpontosabban mutatja be. A Pampers elmeszesedett agyú hirdetői ezt a szimbolikát a végső határig tolják ki, amikor a babapopsira számítógéppel logikai készletet retusálnak: kis színes háromszögek, kockák és körök jelzik: ez most egy szaros segg. A Pampers kendő természetesen nyomtalanul eltávolítja a hegyes műanyagdarabokat a baba tomporáról - igaz, erre ritkán van szükség, és inkább a képmanipulációs technológiáról szól: azok az ábrák kendő nélkül is eltűnnek, ha kikapcsoljuk a gépet.

A Crepto más irányt választott. Meglátni és láttatni a szépet, a kívánatosat a toalett világában: ez önmagában kevés és könnyen nevetségessé válhat. A transzcendenst, az istenit, a világszellemet kell észrevenni az emberi működésben, az anyagvándorlás keletiesen fűszerezett tanát, és mindenekelőtt a gömbölyűséget; a "minden-egy" monista tanát, a világ tükörszerűségét.

Az nyilvánvaló, hogy "a Creptót a gömbölyű formák ezrein teszteltük" szöveg és a hozzá bemutatott paradicsomok, barackok, dinnyék és egyéb gyimilcsek továbbra is az ezüstpapírba öltöztetett emberi ülep nagykövetei a képernyőn. A korábbról megmaradt meleg fényeket és puha színeket éteri női ária festi alá. Ilyen hangot óriásűrhajók adnak, amikor végre megérkeznek valamely világoszöld növényzettel borított stúdióba (kvázi-kánaán). Mindez olyan abszurd megjelenítése a Crepto tulajdonképpeni célterületének, hogy az már szép. Van egy pont, ahol a giccset szétfeszíti a feszültség, amit önnön jelentése indukál. És a giccskategória szilánkjai közt felragyog a lényeg: a naiv rácsodálkozás ártatlan, időtlen bája. A rózsaszínre festett tank, a nagyvirágos halotti lepel vagy a plüss gyermekfeszület mind ugyanaz a világ, mint ez a selymesfenekű gyümölcsöspult, amely inkább szól az ö-, mint az ürülésről, és azzal, hogy szerez néhány esztétikus percet, már el is végezte a feladatát: összekötötte a márkát a szépséggel, a kellemest... izé. Mindegy, mivel.