Rákellenes víz készítői perlik a Naplót

2006.01.17. 19:02
A rákellenes csodaszerekről szóló riportban szereplő csodavíz gyártója akart helyreigazítani, de a Napló erről hallani sem akart. Most perlik a műsort.

Beperelték a Tv2 Napló című riportmagazinját, mivel nem voltak hajlandóak helyreigazítani egy riportot, amely a magyarországi rákbizniszről szólt, és hosszan foglalkozott a csökkentett deutérium-tartalmú ivóvízzel.

A terméket gyártó és forgalmazó HYD Kutató-Fejlesztő Kft azt nehezményezte, hogy a riportban terméküket úgy állították be, mintha a méregdrága víznek semmilyen hatása nem lenne a daganatos betegségekre, és a cég csupán a kétségbeesett betegeket használná ki etikátlanul.

A cég helyreigazítási kérelmében felszólította a Tv2-t, hogy hívja fel nézői figyelmét, hogy a riportban szereplő csökkentett deutérium-tartalmú ivóvízzel megegyező összetételű terméket az állatgyógyászatban már évek óta használják hivatalosan is daganatos betegségek kezelésére. A riportban egyébként éppen Pál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet igazgatója mondja ki azt, hogy a víz daganatos betegségekre gyakorolt hatását nem látták bizonyítottnak, és ezért nem törzskönyvezték gyógyszerként azt.

A cég azt is nehezményezte, hogy a riport elején azt állították, hogy a csökkentett deutérium-tartalmú ivóvíz előállítása fillérekbe kerül, és akár házilag is bárki készíthet ilyesmit. Az igazság viszont a cég szerint az, hogy "a csökkentett deutérium-tartalmú víz egyszerű ülepítéssel házilag nem állítható elő, gyártása frakcionált desztillálással történik. A technológia rendkívül energiaigényes és költséges". Igaz, hogy ezt a riportban később elismerik, de a cég szerint mindezt nem kap elegendő hangsúlyt az összeállításban.

Undorító dolog

A riportot egyébként Sváby András úgy kommentálta a Naplóban, hogy "nincs is undorítóbb dolog, mint beteg, és éppen ezért kiszolgáltatottabb embereket kihasználni".

"Még nem adtuk be a keresetet, de ez csak idő kérdése" - közölte Somlyai Gábor, a HYD Kutató-Fejlesztő Kft ügyvezető igazgatója, a termék feltalálója. "Mindenekelőtt azt szeretnénk, hogy ugyanabban az idősávban, ugyanolyan súllyal történjen meg a helyreigazítás" - tette hozzá Somlyai. Sváby András, a Napló szerkesztője, arra hivatkozva, hogy az ügy még folyamatban van, nem akarta kommentálni az esetet, így azt sem tudtuk meg, hogy milyen szempontok alapján utasították el a cég helyreigazítási kérelmét.