Árpád
-2 °C
3 °C

Bukott filmek fesztiválja az Emmy?

2004.09.21. 13:37
A tévés Oscar-díjként emlegetett Emmy támadói azt állítják, a tévézők legtöbbje azt sem tudja, kik a díjazottak, a kitüntetett filmek nézettsége ugyanis még a gálaközvetítését sem éri el.
Miközben a televíziós világ egy része ünnepli az 56-dik alkalommal kiosztott Emmy nyerteseit, egyre több a kritikus hang. Az idei díjátadót ugyanis alig kétmillióval nézték többen, mint a mélypontnak számító 1990-es évben. A csekélynek számító tizennégymillió néző egyes elemzők szerint annak köszönhető, hogy a díjak legtöbbjét kábeltelevíziók által sugárzott műsorok kapták.

Ki a fene az?

"A díjak több mint a felét olyan műsorok vehették át, amelyeket a tévénézők legfeljebb harminc százaléka láthat" - nyilatkozta a Washington Postnak egy résztvevő.

Jellemző a helyzetre, hogy miután Elaine Stritch átvette az elismerést az HBO-n bemutatott, és mindössze 400 ezres nézőszámot produkáló, "Elaine Stritch: At Liberty" című zenés műsoráéért, a Los Angeles-i gála egyik résztvevője a tévében is hallható módon felkiáltott: "Ki a fene az az Elaine Stritch?!"

A huszonhét kiosztott Emmy-szobrocskán tizenhárom műsor osztozott. Ezek közül mindössze egynek volt nagyobb a nézettsége a díjátadó közvetítéséénél. Ez az egy a legjobb varieté és zenés program kategóriában díjazott februári Oscar-gála volt, a maga negyvennégymillió nézőjével.

A kritikusok uralma

A többi díjazottat kedvelték a kritikusok, a nézők azonban kevésbé voltak lelkesek. Az Angels in America című, AIDS-betegekről szóló sorozat (Al Pacino és Maryl Streep főszereplésével) több díjat kapott, mint az eddigi rekorder, a kilenc Emmyvel jutalmazott, 1977-es Gyökerek. Miközben a film nyitó részét négymillióan, a későbbieket pedig már csak hárommillióan nézték.

A négy díjjal is jutalmazott, nálunk is futó Maffiózók átlagos nézettsége tízmilliós volt. Kitüntették még a Szex és New York főszereplőjét, Sarah Jessica Parkert, annak ellenére, hogy sokan fanyalogtak: az idén tavasszal véget ért sorozatot átlagosan alig 6,4 millió amerikai követte, és a legnézettebb befejező rész is csak 10,6 millió embert érdekelt.

Bukott sorozatok

A Frasier sorozatban nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő díját kapta vígjáték kategóriában Kelsey Grammer. A legjobb drámai sorozat férfi főszereplőjeként James Spader vehetett át díjat, pedig a The Practice című sorozatot az ABC le is vette műsoráról, mivel nézettsége a kritikus kilencmillió alá csökkent.

A reality showba oltott vetélkedők versenyében a The Amazing Race című CBS-produkció olyan vetélytársakat győzött le, mint a Survivor, a popsztárkeresős American Idol vagy az extrém ingatlanmilliárdos Donald Trump műsora, a The Apprentice.

Fontosabb díjak

Legjobb sorozat: Maffiózók (HBO)
Legjobb komédiasorozat: Arrested Development (FOX)
Legjobb férfiszínész: James Spader, The Practice (ABC)
Legjobb színésznő: Allison Janney, Az elnök emberei (NBC)
Legjobb komikus színész: Kelsey Grammer, Frasier (NBC)
Legjobb komikus színésznő: Sarah Jessica Parker, Szex és New York (HBO)
Legjobb női mellékszereplő: Drea de Matteo, Maffiózók (HBO)
Legjobb komikus női mellékszereplő: Cynthia Nixon, Szex és New York (HBO)
Legjobb férfi mellékszereplő: Michael Imperioli, Maffiózók (HBO)
Legjobb komikus férfi mellékszereplő: David Hyde Pierce, Frasier (NBC)
Legjobb tévéfilm: Something The Lord Made (HBO)
Legjobb realityvetélkedő: The Amazing Race (CBS)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?