Emmy-díjak: a Jóbarátok a legjobb vígjáték

2002.09.23. 14:22
Régóta futó, jól bejáratott sorozatokat jutalmaztak több díjjal a vasárnapi Emmy-gálán: Az elnök emberei és a Jóbarátok lettek az idei év legjobb televíziós produkciói.
Nem okozott különösebb meglepetést a vasárnap megrendezett Emmy-díjkiosztó ünnepség, ahol a kiemelkedő televíziós produkciókat díjazzák. Harmadik éve zsinórban nyeri a legjobb drámai sorozat díját Az elnök emberei című teleregény, míg a Jóbarátok csak ötödik jelölése után kapta meg a legjobb vígjátéknak járó elismerést. Az elnök emberei több kategóriában is lekörözte a biztos befutónak számító Sírhant Művek című sorozatot, amely szeptember 7-től nálunk is sugároz az HBO. A Jóbarátok másik nagy trófeája a Jennifer Anistonnak odaítélt legjobb női szereplő díja volt.

Ozzyék a legvalódibbak
Egy héttel a hivatalos Emmy-gála előtt, múlt vasárnap osztották ki az azonos nevű művészeti díjakat, amelyeket általában a legjobb televíziós technikai megoldásoknak ítélik oda. Az MTV zenei csatorna idei legnagyobb sikere, az Ozzy Osbourne családjának életét bemutató Az Osbourn család (The Osbournes) című sorozat elnyerte a legjobb reality-show díját.
>>Még több ilyet!
A legjobb zenés műsornak járó díjat a szeptember 11-e után megszervezett Amerika: Tisztelgés a hősök előtt című produkció kapta, amit - példátlan módon - a legnagyobb konkurens amerikai műsorszórók (ABC, NBC, CBS, Fox) egy időben, élőben sugároztak. Az amerikai televízós akadémia külön méltatta a precedens nélküli összefogást, amelynek segítségével több száz millió dollárt sikerült összegyűjteni a támadások túlélőinek megsegítésére.

A legjobb minisorozatnak járó díjat Spielberg és Tom Hanks közös munkája, az HBO-n bemutatott, második világháborús Az elit alaklulat kapta. A kábelcsatorna ezzel összesen hét elismerést szerzett idén (a technikai díjakkal együtt összesen 24-et), fej fej mellett végezve az NBC televízióval.