Fábry Sándor hazavezet Amerikából

2005.03.24. 10:58
Útifilm-sorozat forgatását tervezi Fábry Sándor barátjával Wahorn Andrással. Az Esti Showder honlapján található szponzorkereső felhívás szerint "Magyarország első számú show-mestere és Magyarország első számú festőművésze, a legendás Bizottság együttes frontembere és alanyi költője, konok avantgárd harcos, performer, filmkészítő", akiket régóta szoros barátság fűz össze, együtt hozzák haza Wahorn András jelenleg még Los Angelesben pihenő, hat méteres kabrió Cadillacjét, Alaszkán és Szibérián keresztül.

"Fábry Sándor ötlete volt, hogy érdekesebb hazavezetni a Cadillacet és az utat lefilmezni, mint méregdrágán hazaszállítani" - mondta el Litkai Gergely, a készülő műsor szerkesztője. Az Index értesülései szerint Fábry Sándor, Wahorn András és Litkai Gergely kedden véglegesítette a műsor tervét az RTL Klubbal, Fábry anyacsatornájával. A 12 részes, egyenként 50 perces sorozatot május 13. és szeptember vége között, több mint 90 napon keresztül forgatják, miközben a két főszereplő többször hazatér majd pihenni.

Az autóút San Fransiscón, Seattle-en és Vancouveren át vezet Alaszkáig, majd Magadán kikötőjéből kiindulva átszeli Kelet-Szibériát és rácsatlakozik a transzszibériai expressz vonalára. Novoszibirszken, majd Jekatyerinburgon keresztül érnek Moszkvába, onnan pedig Kijeven át Budapestre. Az road-movie előreláthatólag Szibériában ütközik majd a legnagyobb akadályokba, ott ugyanis egy jó darabon tulajdonképpen nincsen út, így egy Kamazra pakolva szállítják a Cadillacet, ahol pedig még az sem tud elmenni, ott vonat szállítja majd az autót.

"A sorozat elsősorban nem útifilm, hanem a két ember kapcsolatáról barátságáról, élményeiről és a két világhoz való viszonyáról szól majd" - mondta el Litkai Gergely.

A műsor Cadillac drive - Újrakötött barátság címmel indul útnak, melyben az alcím a Magyarország és Oroszország között ismét megköthető barátságra utal, a 2005-ben megrendezésre kerülő orosz-magyar kulturális évad jegyében; igaz a sorozatot csak 2006-ban kezdik el sugározni. A műsor tartalmának leírása szerint a fő téma "a két barát beszélgetései, miközben a cabrio Cadillacben hajukat simítja a nyugati-parti, alaszkai, szibériai, jakut, even, eszkimó, burját, mongol, orosz, tajgai, erdei, hegyi, stb. szél" - olvasható a honlapon . Mindemellett az útba eső országok és népcsoportok kultúráját is bemutatnák, elsősorban Fábry és Wahorn szemén keresztül, akiket - többek között - kulturális antropológusok készítenek majd fel az útra. A honlap szerint a forgatás és a film "a híres három "sz", azaz szeszély, szubjektum, szeretet, no meg a szükséges plusz: a szellem" jegyében zajlik majd.

Igényes szórakoztatás

A két főszereplőt egy nyolc fős stáb kíséri majd. A kamerát Fábry és Wahorn is használja majd, de a nagyobb munkát az operatőrökre hagyják, okulva Ewan McGregor példáján, aki szerintük idegileg összeroppant szibériai motorútján, mikor a természet erőivel való bírkózás közben még a kamerát is kezelnie kellett. A forgatásokat Ázsiában, az orosz vidéket kitűnően ismerő Tóth Tamás irányítja majd, az amerikai rész rendezésével pedig a jelenleg Új Eldorádó című filmje Los Angeles-i bemutatóján tartózkodó Kocsis Tibort bízták meg. Litkai Gergelyt éppen a szibériai szálláshelyekről kérdeztük, mikor Fábry Sándor kivette szerkesztője kezéből a telefont és közölte az Index újságírójával, hogy írja meg ennyiből a cikket.

A 12 részes, alapvetően road movie-szerű filmsorozat koncepciója sok részletben egybevág Kepes András 2005 szeptemberében bemutatandó 12 részes, szintén utazós-kulturális Világfalu című műsorával. Litkai Gergely szerint műsoruk nem titkoltan ugyan abba a műsorstruktúrába illeszkedik, mint Kepesé, és az RTL Klub kifejezett örült, hogy 2005-ben elinduló antropológiai vonala az igényes szórakoztatás jegyében 2006-ban sem szakad meg.