Auguszta
-3 °C
2 °C

Elutasították Fábry Sándor keresetét György Péter ellen

2006.02.20. 17:45
Fábry Sándor személyiségi jogainak megsértése miatt tavaly pert indított György Péter és a Klubrádió ellen, mert az esztéta a rádió egyik műsorában romagyűlölőnek, rasszistának nevezte őt. A bíróság első fokon elutasította a keresetet arra hivatkozva, hogy véleménynyilvánítás történt, és Fábryt 110 000 forint perköltség megfizetésére kötelezte.

A Fővárosi Bíróság első fokon elutasította Fábry Sándornak György Péter és a Klubrádió ellen indított keresetét. Az indoklás szerint a per tárgyát képező, Fábryt romagyűlölőnek, rasszistának nevező kijelentés egyértelműen véleménynyilvánításnak minősül.

Durva, gyalázkodó stílusban

Fábry Sándor személyiségi jogainak megsértése miatt indított pert tavaly György Péter és a Klubrádió ellen, mert az esztéta a rádió egyik műsorában romagyűlölőnek, rasszistának nevezte őt.

A per február 20-i második fordulójában az előzetesen meghirdetettől eltérően sem Fábrynak azt a műsorát, amely a sérelmezett mondatait tartalmazza, sem pedig a Klubrádió adását nem játszották le, Pataki Árpád bíró szerint a bíróságnak az ott elhangzottakkal kapcsolatban nem kell állást foglalnia.

A tárgyaláson sem Fábry Sándor, sem pedig György Péter nem jelent meg. A Fábry Sándort képviselő Ágoston Alexandra elmondta, hogy védence nem tartozik a politikai hatalom képveselői közé, hírnevét előadóművészként érte el, a túlzó, igazságtalan véleménynyilvánítást tehát nem köteles eltűrni. A kijelentések ráadásul öncélúan, megalapozatlanul hangzottak el, durva, gyalázkodó stílusban.

El kell tűrnie

"Ahogy a festőnek a festményei alapján, úgy a műsorvezetőnek a műsorai kapcsán kell eltűrnie a kritikát, vagy a személyére vonatkozó véleményt, amely akár még igazságtalan is lehet" - mondta Kárpáti Miklós, a Klubrádió védője.

"A szólás szabadságának éppen a szólás szabadsága az ára"- vélekedett Schiffer András, az elsőrendű alperes, György Péter ügyvédje. A bíróság döntésében a felperes keresetét elutasította, és a felperest az alperes számára megállapított 110 000 forintos perköltség megfizetésére szólította fel.

Az indoklás szerint egyértelműen véleménynyilvánítás történt, igaz kétségtelenül markánsan, esetleg bántó szándékkal. A szabad véleménynyilvánításhoz való jogot az alkotmány a véleménynyilvánítás tartalmától függetlenül védi. "Aki maga is kemény megfogalmazásokat használ, annak számolnia kell azzal, hogy vele szemben is megfogalmazódhatnak hasonló hangvételű véleménynyilvánítások" - mondta Pataki Árpád bíró. A határozat nem jogerős, tizenöt napon belül lehet fellebbezéssel élni.