Fókuszon kívül Oroszországban és Ukrajnában

2007.02.16. 18:12
A kisvárosok utcáitól a nagyvárosok éjszakai klubjaiig dokumentálta az orosz és ukrán hétköznapi életet Fekete András World Press Photo-ösztöndíjas fotós, akinek munkáival az Indexen is gyakran találkozhatnak az olvasók. A képekből pénteken nyílt kiállítás a Dorottya Galériában.

Out of Focus címmel nyílt kiállítás Fekete András fotóiból a Dorottya Galériában, az Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A fiatal fotós az elmúlt öt évben dokumentálta Oroszország és Ukrajna hétköznapi embereinek életét a kisvárosok utcáitól a nagyvárosok éjszakai klubjaiig.


Kattintson a képekért!

A február 16-án nyíló kiállítás ezekből a fekete-fehér és színes fotókból válogat. A felvételek olyan eseményeket, embereket mutatnak be, amik, akik a sajtóban ritkán kapnak teret. Az összeállításba olyan képek is bekerültek, amik életlenek, de hangulatukban, színkompozíciójukban érdekesek.

Fekete fotótémái között szerepel például egy fiatalkorúaknak fenntartott oroszországi börtön, ami "a nyári táborok hangulatát adja vissza, csak drótkerítéssel van körülvéve", szilveszterkor pedig Szentpétervárott egy, a jeges Névában mártózó hatvanéves nőt kapott lencsevégre.


Kattintson a képekért!

"Minden szituáció más, mindegyik kép egy újabb rácsodálkozás az élet nap mint nap újat adó látványvilágára, ez a kimeríthetetlen változatosság, ami érdekel, ami cselekvésre késztet" - írja munkáiról Fekete András, akit a 2004-es sajtófotó-kiállításon az oroszországi Pjatak börtön életfogytiglanosairól készített fotóiért díjaztak. Fekete 2004-ben a World Press Photo ösztöndíjasa volt.

A kiállítás megnyitóján Jokesz Antal fotográfus mondott bevezetőt, a válogatás március 17-ig látható a Dorottya Galériában, hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között.