A magyarok szabadidejük felét tévénézéssel töltik

2003.08.18. 12:05
Az Európai Unió statisztikai hivatala által készített felmérés szerint a magyarok szabadidejük több mint felét töltik tévézéssel. Ez duplája annak, amennyit társas kapcsolataik ápolására szánnak.
A kutatást Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Portugália, Svédország, Norvégia és a csatlakozás előtt álló Magyarország, Észtország, Románia, valamint Szlovénia lakosságának körében végezték.

Az eredmények szerint a szabadon rendelkezésre álló idő naponta átlagosan 4,5-6,5 óra, ennél hosszabb Norvégiában és Finnországban, viszont rövidebb Franciaországban és Magyarországon. Ennek a vizsgált országokban átlagosan 40 százalékát töltik tévénézéssel, azonban a magyarok még ezen is túltesznek; szabadidejük több, mint 50 százalékát töltik a tévé előtt.

12 óra alvásra, evésre, mosdásra

A kutatásból kiderül, hogy az emberek az összes rendelkezésre álló idejük felét fordítják fiziológiai szükségleteik kielégítésére; alvásra napi átlagban 8-9 óra jut, míg étkezésre és a személyes higiéniára 2-3 óra. Franciaországban az alvásra fordított átlagos idő meghaladja a 9 órát, és több időt fordítanak a személyes higiéniára is.

A kereső tevékenység, a tanulás és a háztartási munka napi 6 - 7 órát vesz igénybe a vizsgált országok lakosainál. Az ingázás, utazás hozzávetőlegesen egy órát emészt fel: az Egyesült Királyságban, Svédországban és Belgiumban ennél valamennyivel többet, Franciaországban és Magyarországon viszont kevesebbet.

A háztartási munka,- beleértve a bevásárlást, a barkácsolást, a gyermekápolást - a kereső tevékenységnél és a tanulásnál több időt vesz igénybe Belgiumban, Franciaországban, Észtországban és Magyarországon, viszont kevesebbet Norvégiában, Nagy-Britanniában és Finnországban. A kétféle munkára fordított idő megoszlása nagy eltéréseket mutat a két nem között. A férfiak mindenhol többet foglalkoznak kereső tevékenységgel és tanulással, mint a nők. Ebből következik, hogy a nők háztartási munkával töltött ideje átlagosan minden országban meghaladja a kereső tevékenység és a tanulás időráfordítását - kivéve Dániát és Norvégiát, ahol a kettő szinte azonos.

A férfiaknak több a szabadidejük, mint a nőknek

A társaskapcsolatok ápolása a szabadidő 20 - 25 százalékát teszi ki, ami nagyobb, mint a hobbira illetve sportolásra szánt idő aránya.

A felmérés szerint a férfiak valamennyi országban több idejükkel rendelkeznek szabadon, mint a nők, a két nem közötti különbség Észtországban, Magyarországon és Szlovéniában megközelíti az egy órát.

A foglalkoztatottak átlagosan 10-30 perccel alszanak kevesebbet, mint a többiek, és rövidebb időt töltenek háztartási munkával, étkezéssel, személyes higiéniával és szabadidős tevékenységgel is. A tévénézésre fordított időben azonban nincs különbség foglalkoztatottak és nem foglalkoztatottak között.