Felbontják a Friderikusz-műsor szerződését

2003.05.13. 14:09
A Magyar Televízió (MTV) Rt. legkésőbb szerdáig felbontja a Friderikusz - A szólás szabadsága című műsor producerével fennálló szerződést. Erről a közmédium egyik illetékesétől kedden értesült az MTI. A produkció eddig sikertelenül próbálta megduplázni A Hét nézettségét.
Az MTV vezetőihez hasonlóan Krecz Tibor producer sem kommentálta a Népszabadság hétfői számában megjelent információt, miszerint az MTV e héttől belső gyártásban készíti a produkciót. Az Index megkeresésére Krecz annyit nyilatkozott: megnyugvással veszi tudomásul a döntést.

A műsor, amelyet a producer egy korábbi sajtótájékoztatón "a társadalompolitikai tematikát a hagyományosnál szélesebben értelmező" közéleti magazinként mutatott be, április 20-án jelentkezett első alkalommal, A Hét című műsor addigi idősávjában.

Az adás producere Krecz Tibor, műsorvezetője Friderikusz Sándor volt. Néhány nappal az első adás előtt az MTI kérdésére a producer úgy nyilatkozott: a View Produkciós Kft-t négyhónapos szerződés köti a közmédiumhoz.

A műsor felelős szerkesztői feladatait Pálinkás Szűts Róbert látta el, aki - sajtóinformációk szerint az alacsony nézettség miatt - csupán két adást jegyezhetett. Krecz Tibor ezt követően bízta meg az MTV-n tavaly szeptember óta jelentkező Nap-keltét a szakmai kérdések irányításával.

Duplázni kellene

Az Index információi szerint a műsor készítőivel kötött eredeti szerződésben az állt, hogy A szólás szabadságának négy - más értesülések szerint öt - adás alatt el kell érnie a Hét nézettségének kétszeresét. A Hét műsorait átlagosan 500-600 ezren nézték 2003 első hónapjaiban. Friderikusz műsora - az AGB Hungary műszeres mérése szerint - az első adással 746 000, a másodikkal 774 000, míg a harmadikkal 628 000 nézőt vonzott, a legutóbbi adás nézettsége 673 000 volt.