Valóságshow készül magukra hagyott gyerekekről

2007.08.20. 15:56
Az ősz slágerének szánja a CBS amerikai tévétársaság új valóságshowját, aminek csak gyerekek a résztvevői.

Szeptemberben kerül adásba a Gyereknemzet (Kid Nation) című műsor Amerikában. Eddig egyetlen tévétársaság sem próbálkozott olyan valóságshow elkészítésével, amiben szüleiktől, a felnőttektől teljesen elszakított gyerekek sorsát követhetik nyomon a nézők.

Legyek ura

A CBS áprilisban-májusban, New Mexico államban forgatta le a sorozatot, amelyben negyven 8 és 15 év közötti gyerek hozta létre és működtette saját, "ideális társadalmát". A gyerekek 40 napon át főztek magukra, takarítottak maguk után, sőt kormányt is alakítottak és üzleteltek mindenfajta felnőtt beavatkozás vagy részvétel nélkül.

A valóságshow-t - aminek szeptember 19-én lesz a premierje - a sivatag közepén, egy több ezer hektáros farmon vették fel New Mexico fővárosától, Santa Fétől nyolc mérföldre délre. A gyerekek részben külön a sorozathoz készített épületekben, részben régi filmek, például a Silverado díszleteiben laktak.

Gyerekmunka

A producerek azért választották helyszínül New Mexicót, mert ott nincsenek olyan szigorú szabályozások a gyerekszínészek alkalmazásával kapcsolatban, mint például Kaliforniában vagy New Yorkban. Sok amerikai állam korlátozza azt az időt, amelyet gyerekek televíziós felvételeken tölthetnek.

Az új valóságshow ellen máris többen tiltakoznak. Egyesek a gyerekek kizsákmányolásáról, gyerekmunka igénybevételéről, a törvények megsértéséről beszélnek. Mások, a szülők közül is többen - jóllehet előzőleg beleegyeztek gyerekeik szereplésébe - utólag azért panaszkodnak, mert szerintük nem lehet ilyen hosszú ideig kiskorúakat felnőtt felügyelete nélkül hagyni. Történt ugyanis néhány apróbb baleset, egy 11 éves lány főzés közben forró olajjal megégette az arcát, egy másik gyerek pedig belekortyolt egy kólásüvegbe öntött hipóba.

Az élet nem játék

Elemzők szerint a kizárólag gyerekekkel forgatott sorozat ismét felveti a valóságshow-k - vagy ahogy Hollywoodban nevezik, a spontán műsorok - műfajával kapcsolatos etikai kérdéseket.

A 10 éves georgiai Taylor szerint megfelelő körülmények között éltek. A 11 éves washingtoni Mike azt mondta, hogy nehéz, de nagyon jó munkát végeztek. Őt például arra tanította meg a show, hogy az élet nem csak játék, és keményen kell dolgozni, hogy elérje, amit akar.

A gyerekek 5000 dolláros fizetést kaptak a szereplésért, ezenkívül az epizódok végén, nagyjából minden három napi forgatás után egy arany csillagot nyerhettek, amelyet később egy 20.000 dolláros csekkre lehetett beváltani. A CBS a gyerekmunkával kapcsolatos vádakat elhárítva közölte, hogy a gyerekek nem fizetést kaptak, nem jött létre munkáltatói-alkalmazotti viszony.