Az MTV szerint nem diszkriminál a Híradó

2005.10.06. 12:45
A köztévé belső vizsgálata szerint nem történt diszkrimináció, amikor az esti híradóból száműzték a nőket.

A Magyar Televízió (MTV) most elkészült vizsgálati jelentése szerint nem érte hátrányos megkülönböztetés a női műsorvezetőket a hírműsorok új adásrendjének bevezetésével, közölte csütörtökön Holub Katalin, az intézmény szóvivője az MTI-vel. "A dokumentum egyebek között kitér arra, hogy a Magyar Televízió Híradójában több mint kétszer annyi nő vezet műsort, mint férfi" - áll a 7:3-as arányra utalva a távirati irodához eljuttatott közleményben.

Mint írja, a jelentés megerősíti: "senki soha sehol nem nyilatkozott úgy, hogy a Híradó esti fél nyolcas főkiadásában csak és kizárólag férfiakat lehet alkalmazni", ahogy azt négy sajtóorgánum terjesztette egy országos napilap cikke alapján. Az intézmény ugyanakkor, a szóvivő tájékoztatása szerint, nem tudott válaszolni a helyettes ombudsman azon kérdésére, hogy az MTV műsorvezetői között - a kisebbségi műsorokat vezetőkön kívül - milyen az egyes nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozók aránya, mivel a kisebbségi hovatartozásra vonatkozó információ az adatvédelmi törvény szerint különleges személyes adatnak minősül, ilyeneket pedig nem vesz nyilvántartásba a Magyar Televízió.

Holub Katalin közleménye szerint a vizsgálati jelentés az Mtv.hu oldalon teljes terjedelmében olvasható.

Ombudsmani vizsgálat

Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese egy hete jelentette be, hogy hivatalból vizsgálatot indított annak tisztázására, "hogy az MTV Híradójának műsorvezetésében történt személyi változások megfelelnek-e a diszkriminációmentes bánásmód alkotmányos követelményének".

A hivatalos indoklás szerint az MTV esti híradójában azért nem szerepelnek többet női hírolvasók, mert a nézők számára "a középkorú, érett férfiak hitelesek, akik önmagukban is alkalmasak a híradók vezetésére". A helyettes ombudsman szerint nem zárható ki, hogy ezzel a nemek közötti diszkriminációt valósított meg a közszolgálati televízió, ami sérti a hátrányos megkülönböztetés alkotmányos tilalmát.

Az MTV szóvivője korábban is egyszerű szakmai kérdésnek nevezte, hogy a Magyar Televízió Híradójának esti fél nyolcas kiadását már nem két műsorvezető, hanem alkalmanként egy-egy újságíró vezeti.