Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Hír TV-ről kérdézett az Európai Néppárt alelnöke

2006.09.28. 19:31
Antonio Tajani azt akarja megtudni, hogy az Európai Bizottság mit tesz a HírTv-t ért politikai támadások miatt veszélyeztetett magyar sajtószabadságért. Mindezt a fideszes EP-delegáció árulta el.

Antonio Tajani európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt alelnöke "írásbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz a magyar sajtószabadságról, a Hír TV-t ért politikai támadások kapcsán" - közölte az MTI brüsszeli irodájával a magyar néppárti (Fidesz-MPSZ-KDNP-MDF) EP-delegáció.

Az alelnök "felhívja a figyelmet, hogy a Hír TV volt az egyetlen csatorna, mely élőben tudósított a budapesti demonstrációkról, amiért a magyar kormánypártok politikai támadást indítottak ellene.   A kormánypárti többség által felügyelt médiahatóság egy ilyen cselekedettel az Európai Uniós Szerződés 6. cikkelyét sérti meg és korlátozza a sajtószabadságot."

Antonio Tajani "arra vár választ az Európai Bizottságtól, hogy tudomása van-e a Hír TV ellen az ORTT által indított vizsgálatról, valamint hogy mit kíván tenni a szólásszabadság megsértésének azonnali megállításáért Magyarországon".

A HírTv törvényt sértett

Az Országos rádió és Televízió Testület megvizsgálta hét műsorszolgáltató (a Kossuth Rádió, a Hír Televízió, a Magyar ATV, az RTL Klub, a Duna Televízió, a TV2 és az EchoTv) programszerkesztési gyakorlatát az MTV-ostrom idején, és a "hatósági ellenőrzés megállapításai szerint médiajogi relevanciával csak a HírTv műsorszolgáltatása bír"

Eszerint a médium "a demonstrációk törvényes kereteiről megfeledkezve forradalmi, háborús helyzetként tálalta a történéseket", ami az ORTT álláspontja szerint "felveti annak valószínűségét", hogy a HírTv ilyen módon megsértette a médiatörvényt, továbbá elmulasztotta a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének, valamint a sokoldalú, kiegyensúlyozott, tényszerű és tárgyilagos tájékoztatás követelményének tiszteletben tartását.