A Hír TV-ről kérdézett az Európai Néppárt alelnöke

2006.09.28. 19:31
Antonio Tajani azt akarja megtudni, hogy az Európai Bizottság mit tesz a HírTv-t ért politikai támadások miatt veszélyeztetett magyar sajtószabadságért. Mindezt a fideszes EP-delegáció árulta el.

Antonio Tajani európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt alelnöke "írásbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz a magyar sajtószabadságról, a Hír TV-t ért politikai támadások kapcsán" - közölte az MTI brüsszeli irodájával a magyar néppárti (Fidesz-MPSZ-KDNP-MDF) EP-delegáció.

Az alelnök "felhívja a figyelmet, hogy a Hír TV volt az egyetlen csatorna, mely élőben tudósított a budapesti demonstrációkról, amiért a magyar kormánypártok politikai támadást indítottak ellene.   A kormánypárti többség által felügyelt médiahatóság egy ilyen cselekedettel az Európai Uniós Szerződés 6. cikkelyét sérti meg és korlátozza a sajtószabadságot."

Antonio Tajani "arra vár választ az Európai Bizottságtól, hogy tudomása van-e a Hír TV ellen az ORTT által indított vizsgálatról, valamint hogy mit kíván tenni a szólásszabadság megsértésének azonnali megállításáért Magyarországon".

A HírTv törvényt sértett

Az Országos rádió és Televízió Testület megvizsgálta hét műsorszolgáltató (a Kossuth Rádió, a Hír Televízió, a Magyar ATV, az RTL Klub, a Duna Televízió, a TV2 és az EchoTv) programszerkesztési gyakorlatát az MTV-ostrom idején, és a "hatósági ellenőrzés megállapításai szerint médiajogi relevanciával csak a HírTv műsorszolgáltatása bír"

Eszerint a médium "a demonstrációk törvényes kereteiről megfeledkezve forradalmi, háborús helyzetként tálalta a történéseket", ami az ORTT álláspontja szerint "felveti annak valószínűségét", hogy a HírTv ilyen módon megsértette a médiatörvényt, továbbá elmulasztotta a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének, valamint a sokoldalú, kiegyensúlyozott, tényszerű és tárgyilagos tájékoztatás követelményének tiszteletben tartását.